(boekrecensie) De kreeft is een echte overlever en je kunt van hem leren

    Heb je ervaring met veranderingsprocessen, of ga je eraan beginnen? Lees dan ‘De strategie van de kreeft’. De auteurs nemen de kreeft als metafoor om het proces van veranderingen te duiden. En dat werkt.

    ‘De strategie van de kreeft’, klinkt in eerste instantie als een loze kreet, die me doet afvragen wat ik me er bij voorstellen en of een boek met een dergelijke titel wel genoeg diepgang heeft? De naam van de auteur Yousri Mandour haalde mijn twijfels weg. Want ik ben bekend met meer boeken van hem op het gebied van groei en strategie. Dit boek schreef hij het samen met co-auteurs Dorien Van der Heijden en Sven Turnhout. Positief nieuwsgierig ben ik het boek gaan lezen.

    Opmerkelijke wijze van groeien

    De auteurs nemen de kreeft als metafoor om het proces van veranderingen te duiden. Waarom een kreeft? De kreeft is een echte overlever, al meer dan 250 miljoen jaar leven kreeften op de bodem van oceanen en rivieren. Naast dat ze zich steeds aanpassen aan veranderende omstandigheden, zoals klimaatveranderingen, hebben ze ook een opmerkelijk wijze van groeien. Zoals we weten heeft een kreeft een krachtig pantser die ze beschermt tegen aanvallen van vijanden. Het pantser groeit niet mee, tijdens de groei moeten ze het afwerpen om daarna een nieuwe, groter pantser aan te maken. In die periode van verandering zijn ze het meest kwetsbaar. Daarnaast eten ze het oude pantser op omdat daar voedingstoffen inzitten die noodzakelijk zijn voor het nieuwe grotere pantser.

    Lees deze recensie van Eric van Arendonk RM op