Houd bij merkkeuzes ook rekening met de organisatie - NIMA

Houd bij merkkeuzes ook rekening met de organisatie

2 maart 2020
-

Een marktgerichte merkportfolio is niet altijd een goed idee, weet merkspecialist Onno Maathuis. Organisaties die hun merkportfoliostrategie willen updaten, moeten niet alleen rekening houden met (veranderende) markten, maar ook met organisatie- en cultuurontwikkeling.

Recentelijk kondigde KPN aan dat ze, in navolging van Planet Internet, Hi en Telfort, ook van plan was XS4all in KPN te integreren. Vanuit marketing en merkbouw geredeneerd kan dat een goed idee zijn: het concentreren van alle¬†efforts¬†op √©√©n merk is een ‚ÄėByron-Sharp-proof-beslissing‚Äô. Maar er bleek bij KPN een verschil met de voorgaande merkoperaties‚Äô: XS4all was namelijk niet zomaar een merk, maar het vertegenwoordigde een organisatieonderdeel met een relatief hoge autonomie en een eigen cultuur.

De daaropvolgende discussie leek voor de b√ľhne misschien te gaan over de vraag of klanten al dan niet bewust voor XS4all kiezen, en of er in de markt ruimte is voor een ‚Äėeigenzinnige niche-propositie‚Äô. Maar de onderliggende discussie ging eigenlijk over autonomie en culturele eigenheid: over de vrijheid van het management om zelfstandig beslissingen te nemen en de identificatie van medewerkers.

 

Lees deze blogpost van Onno Maathuis op

WordPress Themes
MENU
NIMA
X
X
X