Meest gestelde vragen - Alle vragen en antwoorden op een rij

Vind het antwoord op je vraag in onze veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

NIMA Examens

Welke opleiding past het beste bij mij?

Op onze website vind je de studieadviestool. Met deze tool vind je eenvoudig de NIMA Opleiding en het bijbehorende examen dat bij jou past. Er wordt gevraagd naar je voorkennis, opleidingsniveau en werkervaring. Wij adviseren altijd om alle erkende opleiders die voorbereiden op het examen dat bij jou past, te bellen en op basis daarvan je keuze te maken.

Examenuitlsag

Wanneer is de uitslag bekend?
De uitslag volgt per e-mail, nadat de correctieprocedure is afgerond. Elk afgenomen examen wordt door NIMA geanalyseerd. De uitslag van een meerkeuze examen volgt tussen twee tot drie weken en de uitslag van een examen met open vragen volgt tussen de vier tot zes weken (dit is afhankelijk van het aantal correctierondes).

Waar vind ik mijn examenuitslag?
Je ontvangt een e-mail van NIMA als de uitslag van je examen bekend is. De uitslag staat vervolgens in je persoonlijk account in MijnNIMA.nl voor je klaar. Ga naar je account, klik in het menu op Examens en vervolgens op Bekijk mijn examens. Daar zie je het cijfer van je examen staan en kun je de uitslagbrief downloaden.

Hoe lang is de uitslag van mijn examen geldig?
De uitslag van een examenmodule is drie jaar geldig (na dagtekening van je uitslagbrief). Je dient binnen drie jaar de relevante examenmodules te hebben behaald om het NIMA Diploma te ontvangen.

Voor meer informatie, bekijk onze pagina over examenuitslagen.

Hoe kan ik mezelf (her)inschrijven voor een examen?

Dit doe je via je persoonlijk account in MijnNIMA.nl. Als je aan je opleiding begonnen bent ontvang je een e-mail van NIMA dat je je examens kunt inplannen met een link naar je persoonlijk account. Als je bent ingelogd, klik je in het menu op Examens en vervolgens op het examen waarvoor je je wilt aanmelden.

Als je een herexamen wilt doen, dan klik je in het menu eerst op Examens en vervolgens op Bekijk mijn examens. Dan zie je onder het behaalde cijfer ‘Herinschrijven’ staan. Klik daar op om het examen te boeken.

Binnen welk termijn moet ik examen doen?

Als je een erkende NIMA Opleiding volgt of hebt gevolgd, kun je altijd examen komen doen bij NIMA. De voorkeur heeft wel om de examens tijdens of direct na je opleiding in te plannen. Als je te lang wacht dan zul je meer moeite moeten doen om je op het examen voor te bereiden en de nieuwe kennis & kunde je weer eigen te maken.

Het lukt mij niet om mijn examen te boeken, wat nu?

Je kunt je examen inplannen of boeken via je persoonlijk account in MijnNIMA.nl. Je hebt hiervoor een link ontvangen om je te registreren. Mocht je de link niet hebben ontvangen of een foutmelding krijgen bij het inloggen, dan kun je ons het beste een e-mail sturen naar examens@nima.nl. Wij zullen het account voor je resetten.

Kan ik mijn diploma laten valideren of andere aanpassingen laten doen?

Je kunt je diploma laten valideren of de naamgeving op je diploma laten aanpassen. Hiervoor gelden bepaalde tarieven. Klik hier voor meer informatie: aanvullende dienstverlening

Ik wil mijn examen verzetten of annuleren. Hoe doe ik dat?

Als je een schriftelijk examen hebt geboekt bij een examenlocatie, dan kun je het examen wijzigen via een link in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen. Voor een mondeling examen kun je je voor het examen uitschrijven via je persoonlijk account in MijnNIMA.nl (via Examens en Bekijk mijn examens).

Voor het examen wil ik mijn plan inleveren. Hoe kan ik mijn plan inleveren?

Je kunt je plan eenvoudig inleveren via je persoonlijk account in MijnNIMA.nl. Ga in het menu naar Examens, naar Bekijk mijn examens en klik vervolgens op ‘Scriptie uploaden’.

Ik wil graag extra examentijd aanvragen in verband met, bijvoorbeeld, dyslexie. Is dat mogelijk?

Op basis van een dyslexieverklaring geeft NIMA standaard 30 minuten extra tijd. Als je hiervan gebruik wilt maken, zullen wij het examen voor je inplannen. Hiervoor dien je een email te sturen naar examens@nima.nl.

Krijg ik korting op mijn herexamen?

Als je je examen niet hebt behaald, mag je altijd je examen herkansen. Voor een herexamen krijg je standaard 50 euro korting. Die korting is al in de prijs meegenomen.

Ik wil inzage doen op het gemaakte examen. Kan dat?

Je kunt binnen 21 kalenderdagen na dagtekening van de uitslagbrief inzage komen doen. De inzage is gratis en alleen fysiek bij ons op kantoor in Amsterdam Zuidoost mogelijk. Als je inzage wilt komen doen, stuur dan een email naar examens@nima.nl. Dan ontvang je een link waarmee je een datum kunt boeken.

Ik heb een klacht of bezwaar op het gemaakte examen. Waar kan ik terecht?

In onze algemene voorwaarden voor examens en de webpage over examens vind je meer informatie. Je kan tot en met 21 kalenderdagen na dagtekening van de uitslag een klacht of bezwaar indienen via examens@nima.nl.

Ik sta niet in het diploma-register. Hoe kan ik mijn behaalde diploma of certificaat hieraan toevoegen?

Stuur een e-mail naar examens@nima.nl met een kopie van je behaalde diploma/ certificaat. Wij zullen vervolgens de erkenning voor je activeren zodat deze zichtbaar wordt in het openbare, online NIMA Diplomaregister.

Ik kan mijn NIMA Diploma niet vinden. Hoe kan ik bewijzen dat ik het diploma heb behaald?

Stuur een e-mail naar examens@nima.nl met je gegevens: volledige naam, initialen, welk diploma het betreft (vakgebied en niveau) en jaartal waarin je examen hebt gedaan. Wij zullen vervolgens deze gegevens verifiëren met de gegevens die wij in onze registers en archieven hebben staan. Als de gegevens kloppen dan kunnen wij een e-mail sturen ter bevestiging van een eerder behaald diploma. Een diploma wordt eenmalig gepubliceerd; er kan dus geen nieuw diploma worden aangevraagd.

Kan ik een vrijstelling opvragen?

Vrijstellingen worden alleen toegekend op basis van een door NIMA erkend diploma dat niet ouder is dan vijf jaar of op basis van een vrijstellingscertificaat van NIMA dat iet ouder is dan drie jaar. Een vrijstelling kun je indienen voor een kopie van een diploma of certificaat te mailen naar examens@nima.nl. Voor het aanvragen van een vrijstelling wordt een vergoeding gevraagd van 75 euro.

Waar vind ik de algemene voorwaarden voor examens?

Deze zijn te vinden op de examenpagina van onze website en daar wordt ook naar verwezen in de bevestigingsmails.

Verklaring voor eigen werk voor NIMA Examens

Vul de verklaring voor eigen werk in en stuur die naar examens@nima.nl, als je voor een NIMA examen, een scriptie inlevert.

Lidmaatschappen

Welke lidmaatschappen zijn er?

Er bestaan NIMA Lidmaatschappen voor jou persoonlijk en voor bedrijven.

Voor jou als individu hebben we NIMA Blue en NIMA Red. Deze persoonlijke lidmaatschappen zijn persoonsgebonden. Hoewel het mogelijk is een ander factuuradres op te geven, zijn de algemene voorwaarden verbonden aan de persoon aan wie het NIMA Lidmaatschap gekoppeld is. Ook als je van baan verandert.

De voordelen van een Business Lidmaatschap zijn overdraagbaar aan collega’s. Afhankelijk van de behoeften van de professionals binnen het bedrijf wordt met de organisatie een passend bedrijfslidmaatschap afgestemd.

Hoe kan ik mijn Lidmaatschap opzeggen?

Als je voornemens bent je NIMA Lidmaatschap op te zeggen, dan vinden wij dat uiteraard heel jammer! In MijnNIMA kun je het lidmaatschap eenvoudig stopzetten. Lukt dit niet? Stuur dan je naar members@nima.nl o.v.v. ‘opzeggen lidmaatschap’. Je ontvangt van ons een bevestiging.

Om een lidmaatschap stop te zetten moet de opzegging twee maanden voor het einde van het lidmaatschapsjaar bij ons binnen zijn. Dus als het lidmaatschap is ingegaan op 1 mei dan hebben we de opzegging nodig voor 1 maart. Voor lidmaatschappen die voor 1 juni 2016 zijn ingegaan moeten voor 1 november opgezegd worden. Deze lidmaatschappen lopen namelijk per kalenderjaar.

Let op! Pas nadat je van ons de bevestiging hebt ontvangen is de opzegging definitief en wordt jouw lidmaatschap per einde van de eigenlijke verlengingsdatum stopgezet.

Opzeggen kan alleen schriftelijk per e-mail. Telefonische opzeggingen worden niet verwerkt.

Ik wil mijn NIMA Lidmaatschap upgraden, hoe werkt dat?

Je kunt jouw lidmaatschap in je eigen MijnNIMA-omgeving upgraden. Je klikt dan op contracten en vervolgens rechtsboven op uitbreiding.

Mocht jouw bestaande lidmaatschap nog een aantal maanden geldig, maar wil je jouw lidmaatschap wel al upgraden dan kan dat. We verrekenen dan de openstaande maanden met je nieuwe lidmaatschap. Dat wil zeggen dat als je een lidmaatschap hebt dat normaal gesproken op 1 januari wordt verlengd, je ook op bijvoorbeeld 1 juni kan upgraden. We verrekenen dan zes maanden met je nieuwe lidmaatschap.

Wij hebben educatiebudget bij ons lidmaatschap. Wat is dat?

Business Members kunnen een educatiebudget hebben bij NIMA. Dat is een tegoed dat besteed kan worden aan classes en events van NIMA. Alle collega’s die binnen het lidmaatschap vallen kunnen hier gebruik van maken. Wanneer ze hier gebruik van willen maken, dienen ze dit bij hun aanvraag voor het event of de class aan te geven in MijnNIMA. Vervolgens krijgt de hoofdvertegenwoordiger (en indien aanwezig ook de coördinator) een e-mail, met daarin het verzoek deze aanvraag goed of af te keuren. Pas nadat de aanvraag is goedgekeurd is de boeking ook echt verwerkt.

Persoonstitels

Wat zijn NIMA Persoonstitels?

De NIMA Persoonstitels zijn Europees geaccrediteerde titels waarmee je aangeeft over een bepaald niveau te beschikken. Daarnaast committeren mensen met een persoonstitel zich aan permanente educatie. Dat betekent dat zij punten moeten behalen om hun accreditatie te behouden. Voor meer informatie over dit onderwerp ga je naar de pagina persoonstitels.

Hoe voeg ik PE-punten toe aan MijnNIMA?

In MijnNIMA kun je eenvoudig al je behaalde PE-punten opvoeren. Dat geldt zowel voor de punten die je behaald met het volgen van classes van de NIMA Academy als punten die je behaald buiten NIMA. In het onderstaande filmpje wordt precies uitgelegd hoe dit werkt.

Hoe zie ik welke PE-activiteiten ik al heb opgevoerd in MijnNIMA?

In MijnNIMA kun je precies hoeveel PE-punten je al hebt behaald en waarvoor. Dit doe je door op het tabblad ‘Titels’ te klikken en vervolgens op de rode balk te klikken. Dan zie je een volledig overzicht van jouw PE-geschiedenis.

In dit filmpje zie je hoe dat eruit ziet.

Hoe verdien ik PE-punten?

Voor het deelnemen aan events of activiteiten kun je PE-punten verdienen. Deze worden aangeduid per activiteit hoeveel punten ermee verdiend kunnen worden.

MijnNIMA voor Business Leden

Hoe kan ik collega's toevoegen aan MijnNIMA?

Binnen een NIMA Business Membership bestaan er verschillende rollen. Er is altijd één hoofdvertegenwoordiger, er kunnen meerdere vertegenwoordigers zijn en eventueel één coördinator. De hoofdvertegenwoordiger en coördinator kunnen meer in MijnNIMA dan een vertegenwoordiger. Zij zijn de enige die andere collega’s kunnen toevoegen aan het account. In deze video leggen we uit hoe je dit kunt doen.

Hoe betaal ik een class of event met educatiebudget?

Business Members kunnen gebruik maken van educatiebudget bij NIMA. Dit educatiebduget kan ingezet worden door iedereen die gebruik mag maken van het desbetreffende Business Membership. Om het educatiebudget in te zetten voor een class of event, dien je in je eigen MijnNIMA-account het knopje educatiebudget aan te klikken bij jouw boeking. Deze video toont aan hoe het precies werkt.

Aanvraag met educatiebudget goedkeuren, hoe werkt dat?

Ben je hoofdvertegenwoordiger of coördinator van jullie NIMA Business Membership? Dan ontvang je een e-mail, zodra een collega bij ons aangeeft dat hij een class of event wil bijwonen en dat dit betaald dient te worden vanuit het educatiebudget. We vragen dan aan jou of deze aanvraag ook daadwerkelijk betaald mag worden vanuit het educatiebudget. Zo’n aanvraag kun je goed- of afkeuren in MijnNIMA. Hoe dat werkt zie je in de onderstaande video.

NIMA Marketing Day

Hoe meld ik mij aan voor de NMD?

Ik ben persoonlijk lid en wil me graag aanmelden voor de NIMA Marketing Day? Dan heb je een (kortings)code ontvangen per mail. En die heb je nodig om je in te schrijven op nimamarketingday.nl. Red, Team en Top Marketing Club leden kunnen kosteloos naar de NIMA Marketing Day. Je moet je wel van tevoren aanmelden.

Mag een collega zich inschrijven met mijn kortingscode?

Nee, een kaart voor de NIMA Marketing Day maakt deel uit van jouw lidmaatschap en is daarmee persoonsgebonden als het gaat om een persoonlijk lidmaatschap (Blue, Red, en Silver). Bij een Business Membership kan dat natuurlijk wel.

Ik heb me ingeschreven voor de NIMA Marketing Day, maar ik kan niet. Kan ik me uitschrijven?

Ja, in de bevestigingsmail die je hebt gekregen, staat onderaan een link in het rood. Als je daarop klikt, kun je jouw status veranderen en je afmelden voor de NIMA Marketing Day. Doe dit wel voor 16 mei 2023 anders zijn hier kosten aan verbonden. De annuleringsvoorwaarden staan in diezelfde bevestigingsmail.

Bedrijfsleden die zich willen aanmelden hoe werkt dit?

Alle hoofdvertegenwoordigers en coördinatoren hebben een mail ontvangen met daarin een uitleg over hoe zij de kaarten voor de NIMA Marketing Day kunnen toewijzen aan hun collega’s. Mocht je de mail niet meer kunnen vinden, bekijk dan dit filmpje.

Kan ik NIMA Marketing Day online volgen?

Nee. Dit jaar vindt de NIMA Marketing Day fysiek plaats en zullen er geen live streams zijn.

Moet ik me laten testen als ik naar de NMD wil?

Tijdens de NIMA Marketing Day houden we de richtlijnen van het RIVM in acht. We zorgen ervoor dat het evenement veilig kan plaatsvinden.