Aandacht voor reclame: De invloed van het medium op het effect

In haar boek ‘The Attention Economy and How Media Works’ beschrijft Karen Nelson-Field wat er mis is met het huidige media ecosysteem. Door het boek heen staan ook interessante inzichten waarmee we media op een nieuwe manier kunnen plannen en beoordelen. Dit heeft alles te maken met aandacht. Het idee dat consumenten alleen maar heel bewust met reclame bezig zijn is al een tijdje geleden naar de prullenbak verwezen.

In het boek Thinking Fast and Slow van Daniel Kahneman wordt duidelijk beschreven dat mensen heel veel doen op de automatische piloot en het gros van de informatie die op mensen afkomt onbewust wordt verwerkt. Zo ook reclame.

Nu is er wel wat nuance aan te brengen in de verdeling bewust en onbewust. Eigenlijk schakelen mensen steeds tussen bewust en onbewust. De metafoor die Daniel Kahneman gebruikt is die van een spotlight. Informatie wordt in een continue stroom onbewust door de hersenen verwerkt. Op het moment dat informatie relevant is zet het brein de spotlight op deze informatie en word je er bewust van.

Dit artikel is geschreven door Rutger Mackenbach en verscheen eerder op