Als het aankomt op het terugverdienen van marketing, zijn woorden net zo belangrijk als cijfers

Dit artikel is geschreven door Dr. Grace Kite 

Van ROI tot kosten per acquisitie: het vakjargon dat binnen marketing wordt gebruikt kan vaak verwarrend zijn, al ben je nog zo slim. Tijd voor de broodnodige duidelijkheid.

Drie jaar geleden heb ik een van de slimste mensen die ik ooit heb ontmoet, aangenomen. Ze is gewoon heel slim. En niet op die verbijsterende ivoren toren manier, op een echte, menselijke manier. Vroeger waardeerde ze derivaten in de stad en hoewel dat erg ingewikkeld is, legde ze het in het sollicitatiegesprek uit op een manier die ik meteen begreep.

Sindsdien heeft ze alles over effectiviteit, allerlei marketingmodellen – en mixen – sneller geleerd dan ik dacht dat mogelijk was. Ze laat het eruit zien als een fluitje van een cent. Ze is van nul ervaring doorgegroeid tot directeur, terwijl ze ondertussen wijs en betrouwbaar advies bleef geven aan onze klanten en ons team.

Als de vakjargon die wordt gebruikt in ons vak om het terugverdienen van marketinguitgaven te beschrijven verwarrend is voor zo’n geweldig slimme dame zoals zij, moet er iets goed mis mee zijn. En het is zo, want in onze gesprekken werd het ons allebei duidelijk dat hoewel sommige begrippen, afkortingen of terminologie prima zijn, andere ronduit verkeerd zijn geëtiketteerd.

Het hele artikel is te lezen via Marketingweek.