Assortimentstrategie: zoektocht naar meer omzet en betere marges

Assortimentstrategie is een cruciale bedrijfsbeslissing. In supermarkten wordt gestreden om schapruimte. Maar ook banken, verzekeraars en automerken vragen zich af: hoeveel keuze moet ik mijn klanten geven? Op zoek naar pragmatische oplossingen voor een compact assortiment dat hogere marges oplevert.

Veel bedrijven denken dat een assortiment in de vorm van een ‘cafetaria-model’ voor hun klanten ideaal is: individuele klanten kunnen zelf hun eigen product/dienst samenstellen. Ook wel bekend als pick & choose. Zoals de pizza bij Domino’s: je bepaalt zelf welke bodem, welke ingrediënten en welke saus. Een op het oog aantrekkelijk model dat ook toepasbaar is voor diensten als betaalpakketten en verzekeringen, en producten als auto’s en sneakers.

De filosofie: er zijn zoveel verschillende klanten dat we onmogelijk een assortiment kunnen maken waar iedereen blij van wordt. Dus geven we de klant de keuze. Want een klant die het product naar eigen behoefte kan samenstellen is een tevreden klant en de beste garantie voor meer omzet.

Lees dit artikel op