(Boekrecensie NIMA Register Marketeers): De werkwijze van de wolf

Recensent:       Eric van Arendonk, Register Marketeer

Wordt een expert in overtuigen en verkopen; zo luidt de ondertitel. Enigszins aanmatigend moet ik zeggen. Zou dat zo maar kunnen door een boek te lezen? Iets in me zegt dat daar meer bij komt kijken.

De auteur, Jordan Belfort is een Amerikaan en dat kun je ook merken bij het lezen van zijn boek. Amerikaanse voorbeelden uit de aandelen- en optiewereld waar we toch moeite voor moeten doen om je in die wereld en beetje te kunnen verplaatsen. Maar ook in zijn aanpak en schrijfwijze herken je de Amerikaanse cultuur, soms allemaal net iets te overdreven. Belfort heeft het zelf allemaal meegemaakt, zo schrijft hij. Heel veel geld verdienen in de verkoop, met bonussen die kunnen oplopen tot ettelijke miljoenen per jaar.

Hij heeft het licht gezien en leidt nu alleen nog maar verkopers op die dat verkopen wat de klant ook eigenlijk wil. Met andere woorden, producten die in zekere mate ook relevant zijn voor de koper. De basis is te simpel om als nieuw inzicht aan te merken. Het begint bij de relevantie van het product. Is de koper ook echt op zoek naar jouw product of lost het voor hem een probleem op? Gevolgd door het vertrouwen wat de koper in de verkoper zal stellen en tenslotte het vertrouwen wat de koper heeft in het bedrijf/organisatie waar je als verkoper voor staat. Indien deze drie allemaal een tien scoren is de mogelijkheid tot een deal geboren. Meer een open deur dan eentje met een wow-factor. De auteur reikt allerlei technieken aan om bezwaren te pareren, om uiteindelijk de deal te kunnen sluiten. Op zich zitten daar zeker waardevolle tips bij maar om je daarna een expert te noemen in overtuigen en verkopen is ietwat (Amerikaans) overdreven.

Voor verkopers en salesmanagers is het zeker een leuk boek waaruit zeker waardevolle tips kunnen worden gedistilleerd. Maar ik raad lezers daarna aan ook de boeken; “Invloed” van Robert Cialdini en “Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt” van Dale Garnegie te lezen. Die zullen je nog meer aanreiken op het gebied van overtuigen.

Auteur:            Jordan Belfort

EAN:                9789021407210

Uitgever:          Singel uitgevers

Druk:               Eerste druk 2018

Trefwoorden:   verkoop, overtuigen, klantrelevantie