Boekrecensie Register Marketeers: ‘ChatGPT als tweede brein – ChatGPT en AI in je schrijfproces’

“ChatGPT, de contentgenerator voor elke professional”, dat is eigenlijk de conclusie na het lezen van dit boek. Elke marketing- en communicatieprofessional, zowel als iedereen die verantwoordelijk is voor teksten raad ik aan ChatGPT als tweede brein te lezen en vooral: te gebruiken.

Iedereen heeft wel eens vragen over woordgebruik of de ontwikkeling van een inhoudelijke tekst. Dan ga je eigenlijk op zoek en hoe doe je dat?

De NIMA Register Marketeers schrijven regelmatig boekrecensies over onlangs verschenen marketingboeken. Eerder verschenen boekrecensies zijn terug te lezen op de site van Marketingfacts.

ChatGPT als tweede brein – ChatGPT en AI in je schrijfproces

Auteur: Martin van Kranenburg
ISBN: 978 90 9038515 0
Uitgever: Schrijven voor het Brein
Druk: 2024
Trefwoorden: content, conversie, chatgpt. AI, tools, neuromarketing, persuasion, nudging
Recensent: Ment Kuiper, Register Marketeer, manager programma’s en trainingen SchaalX

Wat auteur Martin van Kranenburg absoluut goed doet is dat hij vooral ingaat op de toepassing van ChatGPT en zich niet laat verleiden om het te hebben over allerlei tools. Natuurlijk benoemt hij de tools die hij zelf gebruikt of heeft onderzocht voor dit boek.

Duidelijke structuur en aanpak

Natuurlijk zijn we zelf op zoek naar het hoe. Hoe doen we dat dan?

Op basis van vijf stappen volgens Van Kranenburg:

 • Begin met de uitkomst voor ogen
 • Achterhaal je lezersvragen met ChatGPT
 • Redigeren is het nieuwe schrijven
 • Pas neuromarketing toe in je prompts
 • Bouw je eigen versie van ChatGPT

Het boek is geschreven vanuit deze vijf onderwerpen. Elk hoofdstuk staat vol met voorbeelden, toepassingen en wat je zelf al meteen kunt doen. Of misschien moet doen? Daarmee zijn we meteen bij de essentie van dit boek. Vooral doen. De auteur geeft je opdrachten, verwijst naar sprekers en podcasts. Mijn ervaring is ook, doe dat vooral. Maak van dit boek echt een werkboek, het biedt je dan meer inzichten en toepassingen. Maar vooral gaat het erom, hoe jij het zelf toepast. Zo maak je je eigen aanpak voor elke vraag, gerelateerd aan ChatGPT.

Extra toelichting op een prompt

Het schrijven van de prompt vormt de basis voor het succes en de juiste antwoorden. Voor Martin van Kranenburg is het een vanzelfsprekendheid. Zie ook de vijf onderwerpen in zijn boek.

De prompt neemt Martin nog een keer extra onder de loep:

 • Prepare
 • Role
 • Objective
 • Model
 • Privacy
 • Tone of voice

De snelle lezer heeft het al gezien. De letters PROMPT vormen de handvatten.

In het boek geeft Martin een duidelijke toelichting van deze handvatten en koppelt hij deze aan de fasen van het schrijven. Het schrijfproces, ook al verwoord in www.schrijvenvoorhetbrein.nl, bestaat uit de voorbereidende fase, de schrijffase en de redigeer- en personaliseerfase. Ook hiervoor is ChatGPT goed bruikbaar.

Boek aanraden?

In deze tijd van vele veranderingen is het een aanrader om dit boek te gebruiken als je echt aan de slag wilt met teksten en ChatGPT. Alleen lezen is niet voldoende. Neem een paar uur, sluit je af en ga met het boek aan de slag. Oefen en maak je eigen opdrachten aan ChatGPT steeds beter. Veel succes en vooral ook plezier.