Het idee lag er al jaren, maar een goede aanleiding moest nog even gevonden. En een stok achter de deur om het echt te laten gebeuren natuurlijk.

Op 20 juni kruipt Bram Koster, chef creatieve dingen, hoofdredacteur, netbeheerder, community manager of… nou ja de content eindbaas van ’s lands grootste vakblog Marketingfacts in de rol van quizmaster om met de aanwezigen op de NIMA Marketing Day de eerste Marketing Pubquiz te presenteren.

Op voorhand een interessante uitdaging, want Koster rekent wel op een paar honderd deelnemers. Dat gaat niet in clubjes, zoals bij de meeste pubquizzen, maar het kán wel: spelen in teamverband. Technisch gesproken. En er lonkt natuurlijk een record, want dit moet direct maar de grootste marketing pubquiz ooit in de geschiedenis worden.

Er kwamen vragen over het ‘hoe dan’ en ‘hoezo eigenlijk’, dus in aanloop naar de Marketing Day een heel kort interview met de bedenker.

Bram, sorry, inkoppertje, maar wat doe jij op een NIMA-feestje?
Nou, ik ben NIMA-lid en voorzitter van de examencommissie Online Marketeer, dus NIMA is onderdeel van mijn leven. Of toch in ieder geval van mijn professionele leven. Daarnaast is de NIMA Marketing Dag vergelijkbaar met een goede productintroductie, want toen ik ervan hoorde, dacht ik gelijk: gek dat het er nog niet was! Dus ik zou het eigenlijk willen omdraaien: ik kan geen enkele reden bedenken om er níet bij te zijn.

Je hebt zelf een bijdrage op die dag, want je gaat die Grote Marketing Pubquiz houden. Hoe kom je bij het idee?
Ik ben zelf wel een quizzer en doe ook wel eens mee met een pubquiz. Vooral de combinatie van ontspannen bij elkaar zijn en een beetje met je hersenen bezig zijn, trekt me aan. Tijdens een kerstborrel van Marketingfacts van een paar jaar geleden heb ik zelf zo’n quiz gehouden. Dat was wel een succes, dus heb ik dat vaker gedaan. En onlangs heb ik een quiz over online marketing gehouden tijdens een bloggersbijeenkomst van Marketingfacts. De reacties zijn altijd erg leuk. En eigenlijk zijn quizzen net als blogposts: je kunt ervan leren door ze te lezen en doen, maar je leert er nog veel meer van als je ze zelf maakt. Dan moet je je namelijk goed verdiepen in de materie, dat is een mooie bijkomstigheid.

Marketingfacts is nogal ‘digital minded’. Wordt dit een ultieme overhoring over online marketing? Bestaat er eigenlijk nog wel zoiets als online marketing? Dat zou zomaar een quizvraag kunnen zijn. Maar dan verklap ik het antwoord alvast: ja en nee. Natuurlijk vindt een deel van alle marketing plaats via online, dus dat kun je zo noemen. Maar een harde scheiding is niet meer te maken. Ik beschouw mezelf ook meer een marketeer dan een online marketeer, hoor. Ik heb netjes m’n NIMA B en C1 gehaald. Dus waar online marketing zich vaak focust op de P van promotie, komen in de quiz alle vier de P’s aan de orde, zowel on- als offline.

Bij ons in de kroeg verlopen de pubquizzen op z’n minst vrij eeeeeh…. ‘rumoerig’. Gaan we met bier gooien?
Dat zegt misschien meer over de kroegen die jij bezoekt dan over het fenomeen pubquiz? Zonder gekheid: ik hoop op een ontspannen sfeer met gezonde rivaliteit, want er staat wat moois op het spel. Maar als we ergens mee gaan gooien, is het met vaktermen en onderlinge complimenten. Dat hoop ik althans.

De Grote Marketing Pubquiz wordt gehouden op de NIMA Marketing Day ná de afsluitende keynote van Peter Zijlstra van Mercedes om 16.50 uur in dezelfde ruimte. Voorinschrijving is niet nodig. Deelname kan per team en per individu.

Meer weten over de Marketing Day? Bekijk de prequel!

Deelname aan de NIMA Marketing Day is kosteloos voor NIMA Members (> Silver). Daarvoor is het wel nodig te registeren. Geen lid, maar wel deelnemen? Kan ook!