Het was me een worsteling, de afgelopen jaren. Regelmatig las ik dat je als marketinggeneralist op de ‘dodo’-lijst stond; uitgestorven per 2007, 2014, 2018, want de wereld ligt aan de voeten van de specialist. Er is enkel plaats voor de merkstrateeg, campagne-architect, seo specialist, sea-goeroe, communicatie-expert, social media-kenner, influencer-marketing-deskundige, copywriter, eventmarketeer en behavioural designer.

En dan moet je ook nog wat met je purpose, big data, AI, VR, chatbots, ephemeral content (zoek het anders even op), neuromarketing
of één van die andere dozijntrends. Niet te doen voor een generalist. Toch? Het geweld van specialisten. Gelukkig blijken adviseurs, trendwatchers of hoe ‘kenners van het marketingveld’ zich ook noemen, slechte voorspellers.

De marketinggeneralist staat nog altijd niet op het ‘dodo’-lijstje. Maar hoe houd je het hoofd koel tussen al het geweld dat specialisten via hun contentmarketing op je afvuren en je voortbestaan jaarlijks ter discussie staat? Toegegeven, als enige marketeer binnen een B2B organisatie met 30 collega’s heb je weinig keus. Je móet je verdiepen in de wereld van de specialisten, maar het is best lastig om het overzicht te behouden en de juiste verbanden te leggen.

Leer van hen Permanente educatie via het SMPcertificeringsprogramma van Nima is de ideale stimulus. Sinds 2016 volg ik masterclasses van experts en wissel ik kennis en ervaring uit met vakgenoten. Inmiddels maak ik persona’s en waardeproposities op basis van Osterwalders ‘business model canvas’. Dankzij Tom de Bruyne en Mischa Coster leerde ik Kahneman en Cialdini kennen, las hun boeken en pas hun inzichten toe (als systeem 1 het niet wint). Patrick Petersen leerde me de ins and outs van contentmarketing. Peeter Verlegh de zes ‘attention triggers’. Daniëlle van Hengst en Willemijn Menken lieten me beter merkschrijven. Seo en sea leerde ik van diverse specialisten. En
van mezelf leerde ik één rapportage te maken waarin seo, sea en campagnes verbonden worden met prospects, sales qualifi ed leads en omzet. Zo weet ik nog beter dan voorheen of dat wat ik doe, resultaat oplevert. Ik begin me een specigeneralist te voelen en dat voelt lekker. Veelzijdigheid in leren is namelijk het mooiste dat er is.

Paul van den Hurk SMP is Marketingmanager bij Up Learning

Deze column verscheen in MarketingTribune en wordt afwisselend geschreven door een Senior Marketing- of Communication Professional van NIMA.