(Column Sietske Pruimers SMP) ‘Welke waarde bied jij?’

Waarde bieden is voor mij hetzelfde als ‘blijven leren’. Na tien jaar marketeeren binnen een bedrijf, ben ik twee jaar geleden geswitcht naar een bureau voor strategie en innovatie; als we het marketing noemen, denken veel niet-marketeers toch aan reclamecampagnes. In de rol van externe consultant komt jouw persoontje ineens onder een vergrootglas, want: ‘Als jij een opdracht komt doen, wat breng je dan?’ Logisch, want jij bent het product: een optelsom van diploma’s, methodieken, people skills, karaktereigenschappen, talenten, drijfveren, enzovoorts.

Niet te snel antwoorden
De vraag voor jezelf is dus eigenlijk: Welke waarde wil jij bieden? Deze vraag is in meerdere lagen af te pellen, net als bij een ui. Hoewel geen HR-expert, voel ik me wel een ervaringsdeskundige door hier met mijn collega’s doorlopend mee bezig te zijn. De volgende drie vragen brengen je tot een duidelijk antwoord. Teken ondertussen gerust een ui.

1 Kern van de ui: Wat zijn jouw talenten en drijfveren?
Twee vragen in een, omdat dit over jouw persoon gaat. Dit is wat anderen opvallend vinden aan jou. Je talenten zijn die dingen waar jij goed in bent, zonder daar moeite voor te doen. Je drijfveren zijn de intrinsieke redenen waarom je dingen doet. Je wordt er gelukkig van als ze goed matchen met de situatie waarin je zit. Of ongelukkig als…

2 Middelste ring: Waarop wil jij je ontwikkelen?
Wat heb je nog nodig in je rugzak om te kunnen doen waar je van nature goed in bent? Welke training, kennis of ervaring wil je opdoen? De een gaat voor persoonlijke ontwikkeling en stort zich op coachend leiderschap, deep democracy of een persoonlijk coachingstraject. De ander verdiept zich in werkwijzen zoals design thinking, agile of behavioural design. Maar ook praktische workshops als impactvol presenteren, bedrijfstekenen of klantinterviews afnemen maken je waarde groter.

3 Buitenste uienring: Wat draag jij bij aan onze organisatie?
Dit is de vraag van je manager of opdrachtgever. Hier leg je de koppeling tussen jouw potentiële waarde enerzijds en de ambities van het bedrijf waar je werkt anderzijds.

Hopelijk zonder tranen!
Als je happy en succesvol wilt zijn in je werk, dan moet jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf (buitenste ring) een logisch gevolg zijn van waar je zelf warm voor loopt en van nature goed in bent (kern). Daar tussenin: jouw ontwikkelplan. En dan maar hopen op de gouden match!

* Sietske Pruimers SMP is Strategische Marketing- en Innovatieconsultant bij MorningSun.