Datagedreven Marketing – De next steps

Dát data, of het gebruik van Big Data een belangrijke rol spelen in moderne marketing weten we al even. Danny Oosterveer die al zo lang als hij baardgroei heeft bij Marketingfacts betrokken is, schreef daar al een aantal prima leesbare en toegankelijke boeken over (óók voor de niet-nerd). Voor het NIMA Marketingfacts Jaarboek werkt hij ook ieder jaar een hoofdstuk Data Analytics bij, zodat je als marketingprof, student of docent feitelijk wordt ‘bijgepraat in dertig bladzijden’.

Data scientists die kúnnen werken met marketeers of die zelf in de basis marketeer zijn, behoren tot de meest gezochte en moeilijkst vindbare professionals in het marketingvak. Marketingfacts-blogger Kevin van Kalkeren schreef zelfs een ‘cursus omgaan met data scientists‘ en daarvoor al een vierdelig feuilleton ‘Help! Ik Heb Geen Data Scientist‘.

Het illustreert dat ‘Data’ een groot, maar soms ook een lastig onderwerp is voor marketing. En dat terwijl de ontwikkelingen werkelijk in sneltreinvaart door denderen. Niet alleen in technologisch opzicht, met AI en de inzet van algorithmic advertising, maar het gebruik van data vereist ook nogal wat kennis van wet- en regelgeving.

Des te mooier was het dat we begin deze maand in een vrij relaxte setting eens mochten aanschuiven voor de moderatie van een lunch-webinar van NIMA óver data ‘as we know it’, met ook drie heel mooie gasten: Jaap Wieringa, Professor of Research Methods in Business aan de RUG, Nicole Verburg, Director VodafoneZiggo en Board member NIMA en voorgenoemde Kevin van Kalkeren, Manager Product Management & Data Science bij OnMarc.

Lees het artikel hier verder.

Eerder verschenen op