Op 1 april namen we met 50 NIMA-leden een exclusief kijkje achter de schermen bij Rabobank die onlangs een fundamentele herijking van de merkpositionering doorvoerde. De bank is hiermee teruggekeerd naar haar coöperatieve roots, ook om hiermee een meer onderscheidende positionering in te nemen binnen de financiële sector.
Dit artikel is geschreven door Simone Bijvoet. Simone is bestuurslid bij de NIMA Community Internal Branding, Media and Comms Strategist en werkzaam als Corporate Communications Manager bij NIBC Bank.
Transparantie en interactie centraal
De transparantie en openheid waarmee Rabobank haar strategie en learnings deelde, maakten het een inspirerende en interactieve middag. We danken het Rabobank-team en onze NIMA-leden voor hun waardevolle bijdrage aan deze inspirerende sessie.
Positioneren in een veranderend speelveld
In een tijd waarin het vertrouwen in de financiële sector onder druk staat, jongere doelgroepen steeds kritischer zijn en de concurrentie van fintechs en andere nieuwkomers toeneemt, is een onderscheidende positionering belangrijker dan ooit. Rabobank kiest bewust voor haar oorsprong: haar coöperatieve identiteit. Geen marketingtruc, maar een fundamenteel verschil met andere grootbanken. En dat werpt zijn vruchten af.
De kracht van luisteren als strategie
Als enige grootbank zonder aandeelhouders heeft Rabobank de unieke positie om écht te luisteren — naar medewerkers, klanten en leden. Deze kracht vormt dan ook het fundament onder het nieuwe campagneconstruct ‘Onze Bank’. Een positionering waarin luisteren, aandacht, samenwerking en maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Juist in deze onrustige wereld wordt het vermogen om oprecht te luisteren steeds waardevoller. Niet als zachte waarde, maar als strategische competentie die bijdraagt aan inclusie, betrokkenheid en duurzame groei. Interne cultuur en externe reputatie versterken elkaar wanneer organisaties luisteren om te begrijpen — niet om te reageren.
Van binnenuit gedragen
Rabobank weet die belofte ook intern uit te rollen. Medewerkers worden actief betrokken bij de campagne: van zichtbaarheid in landelijke uitingen tot lokale initiatieven waarin hun stem en ervaring centraal staan. Input werd breed opgehaald, tot diep in de organisatie en in alle regio’s. Geen top-down verhaal, maar een gedeelde beweging. De aanpak van Rabobank is hiermee oprecht, geloofwaardig en empathisch.
Betrokkenheid van klanten en leden
Ook leden en klanten krijgen een actieve rol. Een treffend voorbeeld is ‘Jouw stem telt’, onderdeel van het bredere Club Support-programma. Het illustreert hoe Rabobank haar coöperatieve structuur gebruikt als hefboom voor betrokkenheid en impactvolle besluitvorming.
Onderzoek als fundament voor communicatie
Naast actief luisteren, zet Rabobank onderzoek op meerdere niveaus in om continue te blijven afstemmen op de waarden en behoeften van medewerkers en klanten; van merkreputatie-onderzoek tot het real-time reacties tracken van klantreacties. Mooi om te horen was dat Rabobank zelfs zorgvuldig onderzoek doet naar welke woorden bij de doelgroep resoneren en welke woorden de juiste associaties vormen. Want, ‘Cooperatief’ is geen makkelijk woord en zo klinkt ‘Onze Bank’ veel dichterbij en persoonlijker.
Employer branding met het merk als vertrekpunt
Het was mooi om te zien dat Rabobank de stap had gezet om ook in hun employer branding het merk centraal te zetten -in plaats van te focussen op hetgeen er op de arbeidsmarkt wordt gevraagd- en dat dit een positief effect heeft gehad op de performance op de arbeidsmarkt.
Merkbouw met resultaat
De resultaten liegen er dan ook niet om. Uit merkreputatieonderzoek van RepTrak blijkt dat de reputatiescore van Rabobank met maar liefst 24 punten is gestegen sinds de herbevestiging van haar coöperatieve waarden. Ook onder jongere doelgroepen groeit de waardering.
Terug naar de kern is vooruit
Rabobank liet zien dat teruggaan naar je kern geen stap terug is, maar juist vooruit. Door trouw te blijven aan wie je bent, goed te onderzoeken waarin je bedrijf en merk fundamenteel verschilt en dit geloofwaardig en strategisch te laden, ontstaat er een merk dat verbindt, beweegt en vertrouwen wekt. En dat is precies wat deze tijd vraagt.