‘De mix van NMD18 is marketing op z’n top’

Charlene-Clair de Recht is marketeer bij duurzaam festival DGTL. Hoewel ze niet komt spreken morgen op de Nima Marketing Day, gaat ze wel even een kijkje nemen. Dat vraagt om een toelichting.

Op de valreep nog een kaartje bemachtigen? Klik snel hier, nu het nog kan!

Charlene-Clair de Recht is marketeer bij duurzaam festival DGTL waar ze verantwoordelijk is voor de contentplanning. Ze is een ‘sucker’ voor geniale campagnes met humor, content die niet te gepolished en vooral authentiek is. ‘Neem het #heinekenhakkie, daar neem ik mijn pet voor af. Naast mijn social media-passie – verslaving, geef het een naam – houd ik me graag bezig met muziek, streetwear en film.’ Ondanks dit alles staat De Recht niet op Nima Marketing Day, 21 juni in DeFabrique. Dat vraagt om een toelichting.

Tekst: Lucas Boon, Marketingtribune

Wat zou jij de bezoekers van NMD verteld hebben en waarom past dat in theater The Story?

Door de online wereld anno 2018 heeft iedereen de kans om zijn eigen verhaal te vertellen, zo niet te maken. Flashy foto’s op Instagram, het delen van high brow-artikelen op Facebook; je identiteit is volledig maakbaar. Dat je eigenlijk met je kat Temptation Island aan het kijken bent, hoeft niemand te weten…

Hetzelfde geldt voor merken; de identiteit is volledig maakbaar, met misschien soms wat schone schijn. Helemaal aan het begin van dit digitale tijdperk was er al één man die het goed doorhad: Steve Jobs. Hij verkocht geen computers, maar een verhaal. Een verhaal waarvan iedereen onderdeel wil uitmaken. Apple is één van de meest succesvolle merken als het aankomt op storytelling.

Storytelling voor merken begint met het stellen van de vraag: wie zijn wij en waarom doen we wat we doen? Dat lijkt simpel, maar als je er goed over nadenkt, is het vinden van een antwoord dat te vertalen is naar een goed verhaal nog best lastig. Denk maar even aan een voorstelrondje waar je iets over jezelf moet vertellen, dat is niet voor iedereen even makkelijk. Vanuit het antwoord op die vraag ga je verder met het bouwen van het verhaal door het toevoegen van verschillende scenes die de sterke punten van je merk uitlichten. Die scenes moeten kort, pakkend en duidelijk zijn.

Welke uitdagingen zie jij voor marketing anno 2018 en voor DGTL? Wat zijn de dilemma’s?

Door de steeds sneller groeiende technologische vooruitgang, nieuwe tools, maatschappelijke ontwikkelingen en manieren van communiceren, is het een uitdaging om constant voorloper te zijn en nog bij de innovators/early adaptors te horen – iets wat voor een marketeer ontzettend belangrijk is. Je wil niet bij de late majority horen die ‘ook eindelijk eens iets ontdekt hebben’.

Het dilemma is dat je als merk ook dicht bij jezelf wil blijven en het misplaatst kan overkomen als je wil inspelen op eerder genoemde trends, terwijl het niet past bij je identiteit. Een advocatenkantoor moet niet ineens authentieke instastories plaatsen of gaan snapchatten.

DGTL is vanuit de kern al een merk met een duurzame gedachte. Duurzaamheid is doorgaans niet zo sexy, dus het is voor ons altijd een uitdaging om te kijken naar hoe we dit op een simpele, vlotte manier kunnen communiceren zonder dat het stoffig wordt. Een andere uitdaging binnen onze sector is het grote aantal festivals, wat maakt dat je je goed moet weten te definiëren om zodoende boven het maaiveld uit te komen. Dat doen we met een mix van goede artiesten, onze duurzame en kunstzinnige mindset en door deze elementen te vertalen naar storytelling – zowel online als offline op het festival zelf.

Wat vind je van NMD? Is er iets dat je mist?

Ik vind het een topinitiatief; alles om ons heen is marketing. Het is ook een vak dat niet makkelijk te automatiseren is; we kunnen hooguit technologische ontwikkelingen inzetten om gerichter te kunnen communiceren. Het programma ziet er volledig uit, alle facetten komen aan bod. De mix van deze dag is marketing op z’n top.

Dus we zien je daar (als bezoeker)?

Ik ga misschien wel even een kijkje nemen, je bent tenslotte nooit uitgeleerd en ik haal vaak inspiratie uit dergelijke events. Naderhand ben ik altijd hyped up en vol nieuwe ideeën die ik wil uitwerken en doorvoeren.

Op de valreep nog een kaartje bemachtigen? Klik snel hier, nu het nog kan!