In een tijdperk waarin iedere marketeer praat over purpose en authenticiteit gaan steeds meer merken op zoek naar hun échte verhaal om daarmee de sympathie te winnen van de steeds kritischere consument. Maar hoe vind en ontwikkel je dit verhaal?

Het gebruik van merkarchetypen kan hier enorm bij helpen, maar dan moet het wel juist worden toegepast. In dit artikel ga ik dieper in op dit fenomeen en de zin en onzin ervan bij het bouwen van sterke merken.

Het idee van archetypen komt van de beroemde Zwitserse psycholoog Carl Jung (1875-1961). Hij ging uit van het idee dat ieder mens onbewuste drijfveren heeft en deze beschreef hij aan de hand van archetypen. Deze kunnen goed worden gebruikt om merken te beschrijven. Het aantal archetypen is oneindig, maar Jung heeft het teruggebracht tot 12 verschillende beschrijvingen.

Het merkarchetypen-model is –net zoals andere merkmodellen- een hulpmiddel. Het vraagt wel enig conceptueel vermogen om het goed te gebruiken. Beperk jezelf bij het beschrijven van je merk niet tot het kiezen van 1 van de 12 bekende merkarchetypen. Op deze manier wordt het een invuloefening. Ontwikkel een eigen archetypebeschrijving die kloppend is en inspireert.

Lees dit artikel op MarketingTribune