Docent aan het woord: Jan Verkerke

NIMA is al sinds jaar en dag bekend van de NIMA A, B, C Diploma’s. Voordat je zo’n diploma kunt behalen, rond je eerst een opleiding af bij één van onze Education Partners. De examens leg je daarna af bij NIMA. Je kunt ons daardoor beschouwen als het CBR van marketing, communicatie en sales. Maar deze route zou nooit mogelijk zijn zonder de geweldige docenten die zich iedere dag weer inzetten voor dit mooie vak. Het is hoog tijd dat we ze aan je voorstellen. Vandaag aan het woord: Jan Verkerke.

Jan Verkerke als NIMA A & B docent

Sinds 2002 ben ik als eigenaar van Vector International actief als organisatieadviseur, trainer en coach.  In 2004 ben ik ook docent-trainer voor ICM opleidingen & Trainingen geworden, een Education Partner van NIMA. Onder andere als kerndocent voor NIMA A en NIMA B en trainer voor diverse Verkoop-, Management- & Leiderschapsprogramma’s. Om kennis en ervaring uit te wisselen, door te geven, en cursisten en organisaties het beste in zichzelf naar boven te laten halen. Ik krijg er energie van! En de grootste beloning vormt dan klanttevredenheid: dat opdrachtgevers of cursisten je laten weten dat er ‘kwartjes zijn gevallen’, dat zij door de samenwerking geïnspireerd zijn tot een verbeterde aanpak!

Ik ben bedrijfskundig onderlegd. Net als de meeste van mijn cursisten en opdrachtgevers ben ik tijdens mijn studie in aanraking gekomen met marketing als discipline. Ik werd toen al gegrepen door de materie. Aansprekende voorbeelden van organisaties die in de praktijk succesvol hadden toegepast wat je leerde aan de hand van de theorie. Prachtig!

Via diverse internationale marketing- & sales-functies kwam ik er natuurlijk achter dat de praktijk weerbarstiger is dan een theoriemodel doet vermoeden. Dán begint het échte ‘leren’.

Papier is geduldig, maar hóe vertaal je een plan naar daadwerkelijk handelen? Hoever moet je gaan in het verzamelen van data om beleidskeuzes te maken, concrete doelen te stellen, investeringen te rechtvaardigen? Hoe breng je de resultaten in beeld om op basis daarvan je aanpak zo nodig bij te sturen? En moet je daar dan een hele marketingafdeling voor hebben?   

Inmiddels weet ik dat dit laatste niet per se nodig is. Ja, in grotere organisaties wel. Daar zijn de risico’s tenslotte ook groter. Binnen kleinere organisaties wordt een marketingplanning vaak ‘organisch’ bedreven. Vanuit gezond verstand, gekoppeld aan een op ervaring gebaseerd buikgevoel. Beslist naar luisteren!, zoals Simon Sinek destijds in zijn internationaal bekende boek (en TED-talk) over de ‘Golden Circle’ zo mooi betoogde. Belangrijk is wel dat er iemand met kennis van zaken verantwoordelijk is voor de marketingplanning en dat het proces gestructureerd verloopt. Daarbij komt die theorie met al die modellen zo mooi van pas. Als een soort ‘checklist’, een kapstok voor de verschillende onderdelen van het planningsproces. En om in te zien welke invloed strategische beslissingen hebben op operationeel handelen.

Marketing als discipline vind ik geweldig. Een vakgebied dat ook constant in beweging blijft, evolueert. Want verandering is een constante in de marktomgeving en een organisatie probeert daar zo goed mogelijk op aan te sluiten.

Via functies in business unit management en general management raakte ik ervan overtuigd dat marketingplanning simpelweg de blauwdruk is voor het héle bedrijfsplanningsproces. Van missie- & visieformulering (Ashridge) via het in beeld brengen van je business model (Business Model Canvas) tot en met monitoring en verantwoording van je activiteiten via diverse KPI’s (Balanced Scorecard). Het zit er allemaal in. En dát vind ik zo aantrekkelijk aan Marketing als discipline. Een vakgebied dat ook constant in beweging blijft, evolueert. Want verandering is een constante in de marktomgeving en een organisatie probeert daar zo goed mogelijk op aan te sluiten. Digitalisering is een mooi voorbeeld. Bedrijfsprocessen, dataverzameling, analyse en – tweezijdige – communicatie met de doelgroep zijn er veel efficiënter door geworden. De platformeconomie kon erdoor ontstaan. Alhoewel het basisprincipe van Marketing niet verandert: zorg dat je met betrekking tot je aanbod, je propositie een antwoord hebt op de bewust of onbewust door de doelgroep gestelde vraag “What’s in it for me?”. En dat op het juiste moment. Relevant zijn dus.

Van theorie naar praktijk

Ik vind het machtig mooi om de marketingtheorie in de praktijk tot leven te zien komen. En te dóen komen via mijn ondersteuning van opdrachtgevers en cursisten. Of het nu is door middel van een organisatieadvies, training van een managementteam, of van verkopers: het marketingdenken vormt meestal de leidraad. Ik ben dan ook lichtelijk beroepsgedeformeerd, want zowel op straat, in een winkel, in een bedrijf, als op het web zie ik steeds ‘marketing in de praktijk’. Mijn wekelijkse bezoek aan de supermarkt duurt dan ook iets langer dan gemiddeld. Maar ik geniet er wel van!

Na het behalen van mijn NIMA-C-diploma dacht ik de marketingmaterie wel zo’n beetje te kennen. Dat was natuurlijk niet zo. Vele jaren praktijkervaring dragen daar vanzelfsprekend wel aan bij, maar je hebt de wijsheid nooit in pacht. Regelmatig laat ook ik me bijscholen op allerlei gebieden. Ik leer ook nog steeds van mijn cursisten en opdrachtgevers. Samen kom je verder! Ik ben ervan overtuigd dat je een leven lang kunt leren. En ja, daar moet je wat voor doen: (Door-)ontwikkelen is een werkwoord!