Wendbaar durven zijn vanuit persoonlijk leiderschap.

Dynamisch organiseren

Auteur: Glenn Frijde
Uitgever: BigBusiness Publishers
ISBN: 9789491757426

Eerste druk: 2017

Kernwoorden: management, leiderschap, organiseren, organisatievorm,

zelfregie, zelfsturende, reorganisatie, hiërarchie, efficiency

Boekrecensie door Jeanine Dijkhuis, Register Marketeer I juli 2017

Tussen alle theorieën over start ups, speedboten en platformen is het als marketingmanager soms zoeken naar een eigentijdse managementstijl die past in een bestaande organisatie. Want kun je participerend sturing geven in een van oorsprong hiërarchisch opgebouwd bedrijf zónder te reorganiseren? Volgens de auteur van ‘dynamisch organiseren’ Glenn Frijde moet je wendbaar durven zijn vanuit persoonlijk leiderschap. Wat noodzakelijk blijkt in een continue bewegende buitenwereld. Het blijkt te kunnen, door met bewuste energie, focus aan te brengen en dan de zelfregie van de medewerkers zijn gang te laten gaan. Die veel meer kunnen dan wat er in hun functieomschrijving staat. Wie het ziet, is verantwoordelijk, aldus Frijde.

Met een goed gevoel voor metaforen en tot de verbeelding sprekende illustraties werkt Frijde via de klassieke bedrijfskundige tijdlijn en een aantal tussenliggende bestuurlijke stijlen, toe naar zijn eigen metafoor. De samenwerking binnen het lichaam; organen, hoofd, hart, zuurstof en de werking van het totaalsysteem. De concepten ‘klant’ en ‘medewerker’ bestaan ook niet; alles werkt met elkaar samen.

Aan de hand van vier cases van organisaties, waar de auteur als adviseur zelf heeft bijgedragen aan verandering, maakt Frijde duidelijk dat werknemers gelukkig worden van de vrijheid die ze krijgen.  Iedereen werkt samen met iedereen en van ‘harkjes’ is geen sprake meer. Omdat drie van de vier beschreven organisaties sterk marketing-georiënteerd zijn (Oxyma, Netvlies en Ziggo), is het een prettig inspirerend boek voor marketeers vanaf middel management niveau – voor zover dat nog bestaat. Voor een boek van 120 pagina’s met veel illustraties is de prijs trouwens nogal hoog. Om organisch met een metafoor af te sluiten, is dit boekwerk waarschijnlijk een ‘multidisciplinair diagnostisch behandelplan’.

Praktisch:               ***
Leesbaar:                ****
Actueel:                   ****
Vernieuwend:        ***
Ons oordeel:          *** Lezenswaardig