Feedback geven op tekst? Zo doe je dat (9 tips)

Als je verantwoordelijk bent voor content moet je regelmatig teksten beoordelen en van feedback voorzien. Mijn ervaring als tekstschrijver leerde me dat er goede en minder goede manieren zijn om dat te doen. Dit is mijn lijstje. De grootste gemene deler: tijd. Neem de tijd voor het geven van feedback, en geef hem ook op tijd. Zodat je schrijver hem rustig kan verwerken.

1. Positief eerst

Dit is een algemene regel voor het geven van feedback. Zorg dat je eerst iets positiefs zegt. Dat zet de toon voor het vervolg en zorgt dat je op een positieve, opbouwende manier met de negatieve feedback aan het werk kunt. Maar weinig mensen weten dit, maar diep van binnen hebben tekstschrijvers ook gevoelens.

Het komt overigens bijna nooit voor dat een tekst zo slecht is dat je er niets positiefs over kunt zeggen. En als dat wel zo is, dan bedenk je maar wat. Want, laten we eerlijk zijn: als je een tekst terugkrijgt die 100 procent bagger is, kan dat nooit helemaal de fout van de schrijver zijn. Dan heb je slecht gebrieft, of gewoon de verkeerde ingehuurd voor de klus.

Lees dit artikel op