Groeien met focus. Hoe doe je dat?

Op 8 maart was NIMA Marketing in de Zorg op bezoek bij TopSupport in Eindhoven. Deelnemers werden meegenomen in het succesverhaal van deze organisatie. Door de marktwerking wordt binnen steeds meer zorginstellingen inhoud gegeven aan het begrip marketing en merkpositionering. Hoe versterk je de marktpositie van een ziekenhuis of zorginstelling in een snel veranderende omgeving. Hoe bouw je een sterk merk waarmee je met vertrouwen de toekomst in kan? Het zijn cruciale vragen voor veel ziekenhuizen en andere zorginstellingen.

Door: Astrid de Groot, bestuurslid NIMA Marketing in de Zorg

Afgelopen dinsdag 8 maart brachten ruim 20 leden van NIMA Marketing in de Zorg een bezoek aan het medisch sportgezondheidscentrum TopSupport in Eindhoven om hun ervaringen te horen.

TopSupport is onderdeel van het St Anna Ziekenhuis in Eindhoven. Het is ontstaan doordat Cees-Rein van den Hoogenband, toenmalig chirurg in het ziekenhuis en zeer betrokken bij de topsporters van meerdere disciplines, een kans zag om deze groep mensen veel sneller te kunnen ondersteunen. Geen wachttijden, MRI en medische ondersteuning op een plek. Het idee werd een concreet plan en gesteund door de Raad van Bestuur van het ziekenhuis werd in 2007 TopSupport opgericht in een sporthal naast het ziekenhuis in Geldrop. In 2008 vestigde TopSupport zich in Eindhoven, naast het zwembad de Tongelreep in het ‘gezonde en sportieve’ gebied van Genneper Parken.

Hoewel het als apart merk is gepositioneerd, maakt TopSupport onderdeel uit van het St. Anna Ziekenhuis. Toen er meer ruimte kwam in het bedrijfspand waar TopSupport gevestigd is, werden steeds vaker de ruimtes benut als een buitenpoli voor aanpalende ‘sport gerelateerde’ specialisten. Voor bezoekers een fijn ingerichte, compacte niet te medische ogende plek waar ze geholpen konden worden. Voor het St. Anna een strategische plek waardoor ze een nieuw verzorgingsgebied hadden waar zij voorheen minder burgers bedienden. Hiermee kon het St. Anna zich echt positioneren als sportief ziekenhuis en TopSupport als Medisch Sportgezondheidscentrum met korte lijnen naar een ziekenhuis indien nodig. Een win-win voor beide merken.

Inmiddels is TopSupport al bijna 10 jaar aan de weg aan het timmeren. Deze ondernemende club heeft heel veel kansen aangegrepen die op hun pad kwamen, maar wilde tijdens dit bedrijfsbezoek wel eens van externe marketeers horen hoe zij naar toekomst keken. Na de enthousiasmerende inleiding van Cees-Rein van den Hoogenband nam Lennart de Jonge, manager van TopSupport, het stokje over om de aanwezigen te informeren over de vele kansen die TopSupport ziet. Er ontstond een levendige discussie die TopSupport voorzag in nieuwe inzichten van bestaande en nieuwe denkrichtingen. Na de discussie mochten de bezoekers een kijkje nemen in het medisch sportgezondheidscentrum om zelf te ervaren dat goede medische zorg niet perse in een ziekenhuis omgeving geboden hoeft te worden.

Tijdens een gezellige borrel werd er nog stevig gediscussieerd over de vragen van TopSupport. Al met al een geslaagde bijeenkomst.

Wil jij jouw zorginstelling ook een keer in de spotlight zetten en de expertise van NIMA leden inschakelen, neem dan contact op met NIMA Marketing in de Zorg om een bedrijfsbezoek te organiseren.

Astrid de Groot is bestuurslid NIMA Marketing in de Zorg