Het Rendement van Geluk – 3 takeaways

Door: Deborah Pluijmaekers

Vacatures staan lang open en het personeelsverloop is hoog. Wat doe je dan als werkgever of intermediair? Vanuit deze gedachte schreef ik me in voor de NIMA Masterclass: Het Rendement van Geluk. Ik was werkzaam binnen de arbeidsbemiddeling en zocht naar nieuwe manieren om professionals te werven voor opdrachtgevers. De masterclass heeft me uiteindelijk veel meer gebracht dan dat; ik deel hieronder graag mijn drie belangrijkste takeaways!

Takeaway 1: werkgeluk is meer dan alleen fun
Om van werkgeluk te kunnen spreken, moet er sprake zijn van plezier. Dat staat buiten kijf. Nu had ik al langer het idee dat ‘werkgeluk’ meer bevatte dan alleen vrijdagmiddagborrels, een tafeltennistafel en gezellige collega’s. Dit gevoel werd bevestigd tijdens de masterclass, waarin heel helder uiteen werd gezet wat werkgeluk precies is en hoe dat zich onderscheidt ten opzichte van bijvoorbeeld werkplezier.

Takeaway 2: werkgeluk komt van binnenuit
Als een bedrijf zich positioneert als werkgever waar het werkgeluk van het personeel voorop staat, dan is het belangrijk dat dit ook daadwerkelijk zo ervaren wordt door de medewerkers. Het komt voor dat ‘werkgeluk’ als lokkertje wordt ingezet om nieuwe collega’s of klanten te werven, maar gelukkig (pun intended) wordt ook tijdens de masterclass duidelijk: buiten winnen is binnen beginnen.

Takeaway 3: werkgeluk is óók af en toe vette pech
Wat ik zelf heel verfrissend vond, is het inzicht dat ‘geluk’ of ‘werkgeluk’ niet alleen bestaat uit een aaneenschakeling van happy moments, successen en topdagen. Tijdens de masterclass komt duidelijk aan bod dat pech, fouten en baaldagen bij het leven horen en dat het soms zelfs zo is dat een ongelukkig moment zoals ontslag kan leiden tot persoonlijke groei. Waaruit dan wel weer een gelukservaring kan ontstaan.

Al met al heeft de NIMA Masterclass: Het Rendement van Geluk mijn interesse in (werk)geluk als topic nog meer verdiept. Ik heb inmiddels een kleine boekenplank vol met boeken over dit prachtige onderwerp en ben (gelukkig) nog lang niet uitgeleerd en -gelezen!

Benieuwd of deze training ook iets voor jou is? Bekijk dan NIMA Masterclass: Het Rendement van Geluk.