Enige begeleiding bij het voorzichtig volgen is zinvol

Het is dé toekomst van internet, een schuimende investeringsmarkt, het is een worsteling over de structuur van hoe wij mensen met elkaar zullen omgaan, of het is een spel: de metaverse is blijkbaar overal – dit is hoe bureaus het pitchen.

Of liever gezegd, de misschien wel scherpste online-marketingredactie van de planeet – WARC – worstelde zich door twee recente rapporten van grote marcom-holdings óver de Metaverse – Eén van Starcom van Publicis en één van Wunderman Thompson van WPP. Ze weerspiegelen een vorm van het advies dat nog moet komen. Da’s interessant.

Een wereld waarin de echte en de virtuele wereld samenkomen

We klikten even terug in de geschiedenis van Marketingfacts en ontdekten dat het nog geen half jaar geleden is dat de Metaverse voor de eerste keer werd genoemd, meer specifiek door Gert Koot – dezer dagen de gewaardeerde trendwatcher van alles wat innovatie, media en marketing aangaat: ‘NFT’s, de virtuele werkomgevingen zoals Zoom en het door Facebook aangekondigde Horizon Workrooms en de enorme omvang van de games zoals World of Warcraft en Fortnite. Het zijn voortekenen van wat inmiddels de ‘Metaverse’ heet. Een wereld waarin de echte en de virtuele wereld samenkomen en er geen verschil meer is tussen beide. Komen we al een beetje in de buurt van wat het zou kunnen zijn? Nee, nog lang niet. Maar het is natuurlijk wel een ontwikkeling die je zeker op deelgebied een beetje in de gaten moet houden’. 

Dit artikel is geschreven door Luuk Ros SCP en verscheen eerder op