(Interview Career Booster-koppel Wientjens/Schüssel) De sterke punten polijsten

Harry Wientjens en Deborah Schüssel zijn sinds dit voorjaar aan elkaar gekoppeld als mentor en mentee in het NIMA Career Booster-programma, waarin een senior in het vak en een jonge professional elkaar steunen en desgewenst opzoeken voor hulp en overleg. Bijzonder aan juist deze combinatie is hun achtergrond: Deborah werkt zelf voor Team NIMA, Harry is bestuurslid van het College van Register Marketeers. Maar denk niet dat ze elkaar opzochten en ‘eens wilden uitproberen’ wat NIMA te bieden heeft. Harry: ‘Ik ben ervan overtuigd dat iedereen moet blijven leren en dat is dan ook wat ik zelf doe.’

Deborah, je werkt zelf bij Team NIMA nota bene, word jij niet helemaal omgeven door mentoren en marketingminds die je verder kunnen helpen?
Zeker, door mijn functie bij NIMA sta ik dagelijks in contact met marketeers van CMO-level tot Young Professional en van hyperspecialist tot pi-shaped. Ik spar graag over het vak en over uitdagingen waar professionals tegenaan lopen en waar wij ze als NIMA mee kunnen helpen. Een mentor is echt iets anders vind ik. Iemand met veel ervaring, waar je – stiekem – tegenop kijkt en met wie je kan levelen; die je echt verder kan en wil helpen in je ontwikkeling. En dat is wat Harry voor mij is.

Harry, jij werkt zelf vanuit een grote financiële corporate. Heeft het dan wel zin om iemand bij te staan die in een kleine serviceorganisatie werkt?
Zeer zeker. Je hebt twee soorten coaching. Vakinhoudelijk en persoonlijk. De eerste coachsessies focus ik primair op persoonlijke ontwikkeling. Hier betreft het met name competenties. En dan kan ik met behulp van alle middelen die wij als corporate hebben, en hebben ontwikkeld, inzetten om Deborah te helpen. Kernvraag voor mij is: Hoe polijst je sterke punten? En met die insteek kun je iemand bijstaan in een kleine serviceorganisatie, een corporate of met een eigen zaak.

Wat maakt dat er een moment komt in je eigen loopbaan waarop je denkt: ik kan en wil ook wel een jonkie in het vak helpen? Hoe goed moet je daarvoor zijn?
Het mooie aan de Career Booster is dat je beiden leert. De grootste valkuil voor een mentor is te denken dat je het allemaal wel gezien hebt en je jouw kennis ‘even’ deelt. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen moet blijven leren en dat is dan ook wat ik zelf doe. Het voordeel dat ik heb, is dat ik met veel verschillende situaties, uitdagingen en kansen te maken heb gehad. Daardoor is het voor mij beter mogelijk om de juiste verdiepende vragen te stellen waardoor Deborah zelf beter haar oplossing kan kiezen. Van haar redeneerpatroon en uiteindelijke uitkomst leer ik ook weer. Je moet dus vooral goed luisteren, goed inleven en opties kunnen geven. Of ik daar goed in ben, dat bepaalt Deborah.

Deborah, welke vorm van overleg hebben jullie afgesproken? Hoe onderhouden jullie het programma? Mail je veel, hang je bij elkaar aan de app?
Naast dat Harry mijn coach is, is hij ook een van de College RM-leden waar ik nauw mee samenwerk binnen NIMA, dus we spreken en zien elkaar regelmatig. We houden persoonlijk overleg zoveel mogelijk ‘gescheiden’, dus als we een coachgesprek hebben ingepland, hebben we het bijvoorbeeld niet over de evenementen van het RM netwerk. Ongeveer één keer per anderhalve maand hebben we een coachgesprek en tussendoor mag ik hem altijd bellen, appen of mailen als er iets is of als ik ergens tegenaanloop. Het is echt míjn traject dus ik mag aangeven waar ik behoefte aan heb. Tussen de coachgesprekken door pas ik zoveel mogelijk toe in mijn dagelijkse werkzaamheden en neem ik de ervaringen weer mee naar onze volgende afspraak.

Hoe persoonlijk zijn de doelen die jij je hebt gesteld in dit specifieke traject? Is dat niet lastig om ter sprake te brengen bij iemand die je eigenlijk toch maar oppervlakkig kent?
Als je deel wilt nemen aan het Career Booster-traject, dan vul je als mentee en ook als mentor een intakeformulier in. Daarmee word je min of meer ‘gedwongen’ om goed na te denken over wat je wilt bereiken en waar je samen met je mentor aan wilt werken. Als je in zo’n traject stapt, moet je het voor jezelf doen en ervoor open staan om met jezelf aan de slag te gaan. Natuurlijk blijft het spannend om vol in te zoomen op jezelf bij iemand die je nog helemaal niet zo goed kent. Harry heeft er vanaf het allereerste moment meteen voor gezorgd dat ik me op mijn gemak voel, waardoor ik hem volledig vertrouw en dus álles durf en wil zeggen.

Harry, graaf eens in je geheugen: wat was dé formele of informele mentor waar jij aan het begin van je loopbaan of volwassen bestaan veel aan hebt gehad? Wat leerde je van hen?
Ik ben mijn werkzame fulltime leven begonnen bij Daka Sport in Rotterdam. De eigenaar, meneer Dankaart, leerde mij daar goed te kijken naar klanten. Daagde mij uit om nieuwe verdienmodellen te testen. Later, toen ik bij de Rabobank mijn eerste managementfunctie kreeg, had ik een leidinggevende Paul Dirken. Hij leerde mij to stick to a plan: wees vasthoudend maar niet star en ‘flexibel zonder meegaand’. Een wijze les waar ik nog steeds veel aan heb. Tot slot heb ook ik nog steeds een coach, Harry de Weerd, die mij spiegelt op mijn gedrag. Hij leerde mij balans te vinden tussen caring and daring. Zonder vertrouwen kun je nooit het dappere gesprek aan gaan met mensen. Zeer waardevol.

Je bent binnen NIMA behalve mentor ook bestuurslid bij de Register Marketeers. Wat maakt dat jij zo op een soort meta-niveau met marketing bezig bent. Waarom geef jij om het vak?
Ik krijg energie van de verscheidenheid van het vak. Van strategisch tot operationeel. Van digital tot face-to-face. Van inspiratie opdoen tot inspiratie geven. Voor mij staat daarbij vaak het zoeken naar een nieuwe invalshoek centraal om een uitdaging de baas te worden. Gezonde nieuwsgierigheid naar wat mensen drijft en te kijken of daar een nieuwe markt voor is. Daarom is marketing voor mij zo’n mooi vak.

Tot besluit, Deborah, je spreekt zelf veel jonge professionals in het vak. Wat is een ideaal moment, welke leeftijd, welk moment van je loopbaan, is goed om op zoek te gaan naar een mentor?
Nu ik zelf richting de dertig ga valt het me op dat veel leeftijdsgenoten die ik spreek op dit moment zoekende zijn. Vragen als ‘Wat wil ik?’ ‘Waar word ik gelukkig van?’, ‘Is dit het pad dat ik wil bewandelen in het leven?’, ‘Ik wil me ontwikkelen maar hoe?’, ‘Bij wat voor organisatie wil ik werken?’, ‘Wat wil ik bereiken?’. Ik hoor ze elke dag. Ik denk dat als je jezelf echt wilt ontwikkelen, ervoor wilt gaan en stappen wilt maken op persoonlijk vlak, dan is dat het juiste moment om in een Career Booster-traject te stappen.

Dit interview verschijnt in de NIMA-krant Update, die in augustus naar alle NIMA Members wordt verzonden via de reguliere oplage van MarketingTribune