Introductie nieuwe leden van de domeincommissie NIMA Sales

Deze maand heeft NIMA twee nieuwe commissieleden voor het domein NIMA Sales mogen verwelkomen. Arend-Jan Diephuis en Kees Radstaak nemen samen met de bestaande examencommissieleden Rob Jaspars en Pieter van de Graaf, en collegelid Margerieth Visser, deel aan de Domeincommissie NIMA Sales. Rob en Pieter hebben het dit jaar in hun eigen werkzaamheden erg druk gekregen waardoor er behoefte kwam aan extra ondersteuning binnen de domeincommissie. Beiden zijn al ruim tien jaar commissielid voor NIMA Sales en zullen Arend-Jan en Kees begeleiden bij het inwerkproces. NIMA heeft hen beiden gevraagd iets over hun achtergrond te vertellen:

Op de foto: Diephuis (links) en Radstaak

Arend-Jan Diephuis stelt zich voor:
“Als lid van de Sales Management Association las ik in de nieuwsbrief dat NIMA een vacature had voor een nieuw commissielid voor het domein Sales, waarvoor ik intussen ook geselecteerd ben. Omdat de combinatie van theorie en praktijk voor mij een belangrijke inspiratiebron vormt, zie ik dit als een mooie stap om bij te dragen aan de professionalisering van de Sales-discipline”.

“Tijdens mijn werk als salesmanager voor een levensmiddelengroothandel kwam ik door training en opleiding tot de conclusie dat sales meer is dan gogme, intuïtie, fingerspitzengefühl en lef; of het nou om de lokale snackbar gaat, of om een wereldwijde koffieketen. Toepassing van deze inzichten in de vorm van een goed proces, de juiste structuur en een adequate strategie leidden tot aanzienlijk betere resultaten. Ik ben mij daarna blijven verdiepen in de theorie rond sales, en heb in diverse leidinggevende rollen de gelegenheid gekregen deze visie te verspreiden. De doelstellingen en benadering van NIMA spreken me dan ook zeer aan, en ik zie ernaar uit om een bijdrage aan de verdere ontwikkeling te mogen leveren”.

“In mijn huidige werk als interim commercieel manager ben ik tijdelijk lid van een organisatie, en haal ik energie en voldoening uit mijn bijdrage aan de ontwikkeling van een team om commerciële resultaten door optimale waarde creatie te leveren. Het concept van de lerende organisatie is voor mij daarbij een belangrijke inspiratiebron. Ook persoonlijk vind ik ontwikkeling waardevol: Dit jaar ben ik als buitenpromovendus aan de PhD School van Nyenrode Business University gestart met mijn onderzoek naar de rol van sales als aanjager van innovatie”.

“Naast die activiteiten ligt mijn passie bij paarden. Bij thema’s als leiderschap, empowerment, psychologische veiligheid en beïnvloeding vind ik de parallellen en verschillen tussen mijn werk en de paarden altijd fascinerend. In het weekend rijd ik graag door bos en hei op de Noordwest-Veluwe, waar ik woon. Samen met Kees zie ik ernaar uit als domeincommissie Sales bij te dragen aan het succes van NIMA en zijn studenten!”.

Kees Radstaak stelt zich voor:
“Als nieuw commissielid voor het domein Sales wil ik graag toelichten waar mijn passie voor Sales vandaan komt. In veel sectoren zijn salesmensen actief die daar in eerste instantie qua opleiding niet voor gekozen hebben, maar er vanuit interesse en voorkeuren min of meer ingerold zijn. Zo kwam ik er ergens in de tweede helft van mijn studie aan het Hoger Laboratorium Onderwijs in Groningen achter dat een commerciële functie wellicht beter zou passen dan lab-werk en met de nodige bijscholing en trainingen ben ik gestart als sales engineer waterbehandeling. Na diverse accountmanagementrollen ben ik in de IT terecht gekomen. Als salesmanager en later directeur heb ik commerciële gesprekken op veel niveaus gevoerd”.

“Vanuit een ‘gebrek’ aan theoretisch fundament heb ik tijdens die weg mijn master Bedrijfskunde (richting Marketing en Logistiek) behaald bij de Open Universiteit. Inmiddels sta ik alweer drie jaar zelf voor de klas en geef ik o.a. bij MBO Amersfoort en Hogeschool Windesheim onder andere lessen in sales en accountmanagement. Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan ben ik inmiddels met een oud-collega een bedrijf aan het starten in marketing en sales (Arthellion)”.

“Al met al best druk, dus hobby’s als golf en piano spelen hebben er wel wat onder te lijden, maar wandelen en fietsen in de regio Ede waar ik samen met mijn vrouw woon is snel geregeld en zeker met mijn hond(je) kom ik regelmatig op de Ginkelse Heide. Ik zie ernaar uit om mijn kennis en ervaring te delen en uit te bouwen met het NIMA-netwerk in het algemeen en de examencommissie Sales in het bijzonder!”