Koen & Jantine, marketingmentor en mentee: Krachtig carrièrekoppel

Mentor Koen Brakenhoff en mentee Jantine van Staveren vormen een Career Booster-koppel. Koen is Hoofd Marketing van Mauritshuis, Jantine is Marketing Adviseur Marketingplanning & Omnichannel bij SNS. Wat leren ze van elkaar?

(dit interview verscheen in NIMA Update van september 2017)

 

Als Career Booster-koppel zitten jullie best een tijdje aan elkaar vast. Hoeveel tijd hebben jullie ervoor uitgetrokken om echt aan elkaar te wennen?

J: Koen en ik hebben elkaar in de zomer van 2016 voor het eerst ontmoet in het Mauritshuis. Tijdens een rondleiding door het museum hebben we kennisgemaakt, dit maakte dat ik me meteen op mijn gemak voelde. Toch heeft het na die eerste ontmoeting een tijdje geduurd voordat we ons contact hebben geïntensiveerd, vooral omdat we een modus moesten vinden om invulling te geven aan onze gesprekken.

K: NIMA zorgde op verzoek van Jantine voor een ‘match’. Hoewel de click er direct was, hebben we echt de tijd genomen om het coachingsvraagstuk van Jantine te verkennen. Heel spannend om dit samen te ontdekken.

 

Lijken jullie op elkaar?

J: In een aantal dingen lijken we op elkaar, zoals onze interesse in de culturele sector en lekker eten en koken. Maar waar ik sporten als een fanatieke hobby beschouw, ziet Koen dit vooral als een noodzakelijk kwaad ;-).

K: Denksport is ook sport! Veel van waar Jantine over nadenkt, herken ik uit situaties die ik eerder heb meegemaakt. Ik denk dat je niet op elkaar hoeft te lijken om een spiegel te kunnen zijn. Maar we hebben absoluut veel gemeen, zoals de drive om te beste te zijn en de lat telkens hoger te willen leggen.

 

Jullie zijn afkomstig uit twee geheel verschillende sectoren. Is jullie marketingpraktijk wel te vergelijken?

J: Omdat ik naast Economie ook Algemene Cultuurwetenschappen heb gestudeerd en stage heb gelopen bij een theatergroep, vind ik het heel leuk om een mentor te hebben uit de culturele sector. Alhoewel we allebei in een andere sector werken met andere uitdagingen, kunnen we juist veel van elkaar leren. Bijvoorbeeld hoe je je klant steeds beter kunt bedienen als je meer gegevens beschikbaar hebt.

K: Natuurlijk zijn omvang, doel en middelen van de organisaties verschillend, maar de basis van het marketingvak is hetzelfde. Hoe dit ingevuld wordt, daar ligt het verschil. Tegelijk merk ik in onze gesprekken dat die het vak soms raken, maar veelal gaan over dynamiek tussen individuen.

 

Jullie beide organisaties hebben vrij recent een enorme strategie- en koerswijziging doorgevoerd. Schept dat een band?

K: Ons werk is in the end echt mensenwerk; als je er niet in slaagt om een strategiewijziging te laten ‘landen’ in je organisatie, blijft het een papieren droom. Die menselijke factor, de successen en de hindernissen zijn absoluut een rode draad in de gesprekken.

J: Ik zie wijzigingen binnen de organisatie altijd als kans; om de organisatie te verbeteren en om zelf nieuwe vraagstukken op te pakken. Deze positieve kijk op dingen delen Koen en ik met elkaar. In onze gesprekken moedigen we elkaar aan om de kansen die ontstaan zo goed mogelijk te benutten.

 

Jantine, als relatieve nieuwkomer in het vak: In hoeverre voel jij je echt marketeer? Denk je dat je toekomst ook echt in dit vakgebied ligt en is dit Career Booster-programma daarop van invloed denk je?

J: Ik ben zes jaar geleden bij de Volksbank (toen nog SNS REAAL) begonnen als financial trainee. Gedurende het traineeship ben ik me steeds meer op marketing gaan richten en daarna ben ik op een marketingfunctie uitgestroomd. Waar ik me in het begin meer richtte op de verbinding tussen finance en marketing en het maken van analyses, houd ik me tegenwoordig steeds vaker bezig met het ontwikkelen van nieuwe proposities. Dus inmiddels noem ik mezelf ‘een echte’ marketeer.

 

NIMA staat echt voor die permanente ontwikkeling en educatie in het vak, ook persoonlijk. Zijn jullie in de afgelopen periode anders gaan denken over dat bijhouden van kennis en je blijven ontwikkelen als mens en vakprof?

K: Het is natuurlijk heel mooi dat ik met een programma als de Career Booster kennis en ervaringen kan doorgeven. Voor mij is het voor het eerst dat ik iemand mag coachen – super spannend om een andere kant van jezelf te ontdekken. Dus voor mijn eigen ontwikkeling is het heel waardevol. Ook door de reactie van Jantine tijdens en na de gesprekken leer ik weer dingen over mijzelf.

J: Ik vind dat Koen het hartstikke goed doet als coach. Ook voor mij is het NIMA Career Booster-programma erg waardevol; naast de fijne coachgesprekken met Koen vind ik het ook leuk om mede-young professionals te ontmoeten op de Top Marketing Tours en het Career Booster Event – wat ik dit jaar heb mogen organiseren. Na het afronden van mijn studie ben ik meteen begonnen met een traineeship waarbij persoonlijke ontwikkeling centraal stond. Nu ik me meer heb gespecialiseerd in marketing richt ik me ook steeds meer op het bijhouden van vakkennis en NIMA helpt mij daar goed bij!

Meer weten over de mogelijkheden om zélf als Young Prof of als mentor in een Booster-programma te stappen? Check hier de mogelijkheden, neem voor meer informatie contact met ons op via 020 – 503 93 60. Per mail kun je ons ook bereiken: members@nima.nl.