Leading Change

Vrijdag 7 oktober vond de inspirerende NIMA Masterclass Leading Change plaats in Amsterdam onder leiding van Wilbert Savonije (Van Berg en Partners). Een nieuwe masterclass die inspeelt op, en appelleert aan het actuele thema van  veranderingen.

The only constant in life is Change! …….. en als je dacht dat alle veranderingen vandaag de dag elkaar snel opvolgen,………well you’v ain’t seen it yet!

Veranderingen zullen elkaar alleen maar sneller opvolgen, ingegeven door voortschrijdende technologieën, nieuwe marktverhoudingen, de Buyer 3.0 die al aan de voordeur aanbelt, de intrede van internet of things, artificial intelligence en robotisering & 3d-printing.

Darwin schreef het al in zijn evolutie theorie. Die species die het beste in staat zijn om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden, hebben een groter kans om te overleven en voort te blijven bestaan. Ook in deze tijd blijft Darwins theorie nog steeds actueel, alleen dan in een Agile-versie met een Scrum-aanpak. De extra dimensie die we in deze tijd toevoegen is de snelheid en flexibiliteit waarmee we op veranderingen moeten reageren en zelfs anticiperen!

We moeten kort cyclische en projectmatig denken om adequaat te kunnen reageren op alle veranderingen om ons heen. Van een olietanker naar snelle flexibele bootjes. We sprinten met Squads naar stand-up meetings en realiseren zo kort cyclische en realistische projecten.

Van 4 naar 7 P’s
Ik studeerde nog af met traditionele 4 P’s, heerlijk overzichtelijk! Inmiddels zijn we bij minimaal 7 marketing P’s beland, is de marketing communicatie-wereld ook al lang niet meer zo transparant en heeft Digital Marketing en Social Engagement zijn intrede gedaan. Communicatiemiddelen zijn vandaag de dag losgekoppeld van de diverse media. Spots hoeft niet alleen maar radio te zijn, video is niet meer persé TV, content niet alleen maar gedrukte media! Buying Persona’s en Customer Journey’s bieden nieuwe en belangrijke inzichten in de Buyer 3.0 en zijn beleving, bovendien staat Neuromarketing in de spotlights voor nog verdergaande inzichten.

Dennis Gabor, ontdekker van Holografie en Nobelprijswinnaar in 1971 voor zei; “Future cannot be prediced but futures can be invented”

Dat is Leading! Change!! Bereid zijn  om de uitdagingen van vandaag aan te gaan.

  • Are you ready for the Changes ahead?
  • Are you ready to invente future?

Geweldig om aan de basis te staan van contextueel Leiderschap in een wereld waarin wellicht ook onze kernwaarden worden herschreven.

Guy van Liemt RM thematiseert dit gepassioneerd in zijn Mastercourse Marketing Communicatie die dit najaar loopt bij het NIMA. Purposeful ondernemen met aandacht voor de mens in de organisatie en maatschappelijke needs. Guy noemt de essentie van de moderne marketeer, meesters van behoeften. Die behoeften worden gedreven vanuit de beantwoording van de ultieme “Waarom-vraag” en appelleert aan ratio, emotie en sociale aspecten en needs.

Gert Koot en Cor Hospes memoreerden het beide in hun sessies Marketing Communicatie trends en ontwikkelingen en Digital Marketing; Vertrouwen, Credibility en Authenticiteit zijn de nieuwe -of in ieder geval herontdekte- waarden in Marketing. Inspiratie, passie en energie zijn de bronnen voor het welslagen van het echte contact met onze klanten en prospects.

De grote vraag is HOW are we Leading Change?

Simon Sinek, zegt “Great leaders inspire everyone to take Action”.

Deze gedachte komt vanuit zijn Golden Cirle principle –inside out- waarin de Why-vraag centraal staat in plaats van de How & What-antwoorden. Onze business society geeft vooral antwoord op deze laatste 2, Hoe & Waarmee in de context van een USP of Merkessentie en een Merkbelofte. Echter, veel meer gaat het om de werkelijke drijfveren, passie en purpose te ontdekken om veranderingen te bewerkstelligen. Geen eenvoudige vraag om te beantwoorden. Je gaat een proces in om een congruent antwoord en overtuiging te vinden.

Dit proces zijn wij op deze uiterst interactieve Masterclass Leading Change ook met Wilbert ingegaan. Hij heeft een theoretisch kader geschetst en aan de hand van de Caluwe kleurentheorie inzicht gegeven in onze eigen leiderschapsvoorkeuren. Ook het Golden Circle-principe van Sinek hebben we gebruikt om tot de beantwoording van de Waarom-vraag te komen, wat zijn onze intrinsieke drijfveren en wat zijn de drijfveren van onze werkgevers? Wat is ons lonkend perspectief? Aan de hand van een persoonlijk en individueel plan hebben we onze Leading Change uitdaging geconcretiseerd. Daar gaan we de komende zes weken mee aan de slag en na zes weken staat de follow-up met Wilbert gepland.

De openheid, individuele inbreng, dynamiek en terugkoppeling van de gehele groep en de daaruit ontstane veilige leeromgeving hebben bijgedragen aan een optimaal leereffect en een inspiratievolle dag. Dank je Sacha, Janna, Kees, Tim, Linda, Sieger, Nathalie, Kitty en Hanneke en natuurlijk Wilbert voor je facilitatie waarin we onszelf konden zijn.

Een aanrader voor iedere NIMA’er die geen deel van de flow wil zijn, maar zelf de flow wil zijn en meaningful en purposeful wil bijdragen.

Auteur: Margerieth Visser SMP