(Martin Huisman) ‘De wonderbaarlijke professional journey’

Je hoeft geen vakidioot in marketing, communicatie of sales te zijn, maar op zijn minst wel de instelling hebben om van A naar B te willen komen, waar B ook ligt.

(Deze blogpost van NIMA-voorzitter Martin Huisman verscheen ook op Marketingonline)

‘De Nederlanders zijn de grootste luiwammesen van Europa. Of juist een van Europa’s efficiëntste volkeren: het ligt er maar net aan door welke bril je kijkt,’ aldus een best vermakelijk artikel dat vorige week in de Volkskrant verscheen. In dat artikel komt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen aan het woord, die stelt dat het daadwerkelijke aantal gewerkte uren in Nederland heel laag is in vergelijking met de rest van Europa.

Daar staat dan wel weer tegenover dat de arbeidsdeelname in Nederland heel hoog is én dat Nederlanders tijdens hun werkuren relatief veel presteren. CBS heeft daar onderzoek naar verricht. Kort door de bocht: iedereen heeft hier werk, de meesten werken in deeltijdbanen en in de tijd dát we werken, werken we heel hard.

Geen utopia
En ik snap ook wel dat we bepaald niet in een werknemersutopia leven, laat staan een werkgeversutopia, maar eigenlijk schetst het CBS wel een beeld dat tot tevredenheid stemt. Er zijn ook nadelen aan dit systeem en er schuilt gevaar, maar laten we wel wezen: Je kunt hier veel kanten op met je werkwensen en dat is een goede zaak.

We streven in deze streken niet zozeer naar werk, maar naar een leuk leven mét werk en dat leven blijken we in Nederland ook nog behoorlijk zelf te kunnen vormgeven. Bijvoorbeeld om een aantal jaar meer tijd aan zorg of gezin te kunnen besteden zonder direct alle opties in de dagelijkse ratrace te verliezen. Ieder zijn of haar weg, blijmoedig polderend langs levensdoelen. En dat lukt best goed: Nederlanders behoren óók tot de meest gelukkige volken ter wereld, maar dat bleek weer uit een ander onderzoek.

Van de wieg tot het graf
Ik kom erop omdat we hier bij NIMA nogal gesprekken hadden over de vraag hoe je professionals in marketing, communicatie en sales het best bijstaat in hun loopbaan van de wieg tot het graf. Figuurlijk dan, dat graf, want ik mag hopen dat de gemiddelde marketeer na het begraven van zijn of haar loopbaan nog een paar decennia onder ons blijft. Project ‘Professional Journey’ noemden we het, waarbij je ook nog twee afslagen kunt maken: die van ‘er zijn waar en hoe men je nodig heeft’, maar ook die van ‘er zijn voor iedereen die leeft en werkt in marketing, hoe en waar dan ook’.

Een journey kun je immers vertalen als een reis, een trip, een toer of een tocht – we zochten het op – en het is maar de vraag of een professional van A naar B wil reizen in een rechte streep of zwervend langs een kronkelige weg. Een reflex bij het optimaliseren bij een reis, is om het je reisgezelschap onderweg zo makkelijk mogelijk te maken.

Anno 2017 bedoelen veel vakgenoten dan dat je op een customer journey lekker soepel door je digitale touch points huppelt, maar tot het moment dat The Matrix bewaarheid wordt schiet die zienswijze tekort. Een goede digitale performance is een must, maar niet genoeg om het goed te doen. Klanten, marketeers, mensen zijn eeeeeh… mensen, net als jij en ik. Die liggen op het strand te bepalen welke opleiding ze gaan volgen en staan onder de douche als ze besluiten hun baan op te zeggen. Vrij analoge moments of truth. Om marketeers optimaal van nut te zijn tijdens hun Professional Journey hebben we bij NIMA afgelopen jaren enorm lopen schaven aan de digital touch points.

Tegelijk stelden we ons vragen die in lijn liggen met de ontdekkingen van het CBS: zíjn wij er wel als marketeers ons nodig hebben? En hoe dan? Zijn wij een luisterend oor? Hebben we oog voor vakgenoten die willen afremmen of juist willen versnellen? Hoe verandert dat? Wat wil de marketeer? En blijft dat zo? Hoeveel carrière kan jouw loopbaan hebben?

Maakt niet uit
We kwamen erachter dat het ons eigenlijk helemaal niet uitmaakt of je carrière maakt, het gaat om jouw professional journey. Eén ding maakt ons echter wel uit, een soort voorwaarde: wij zijn er alleen voor die mensen die zelf ook een intrinsieke motivatie hebben om iets van hun werk te maken. Je hoeft geen vakidioot in marketing, communicatie of sales te zijn, maar op zijn minst wel de instelling hebben om van A naar B te willen komen, waar B ook ligt.

We onderzoeken en studeren ons een slag in de rondte om dát goed te doen en dan nóg kan het even duren voor het kwartje valt. Dat Nederland in vergelijking met de rest van de wereld kort en hard werkt wisten we. Dat ruim 1,3 miljoen (!) Nederlanders graag méér zou willen werken – ontdekt in hetzelfde onderzoek van CBS – wist ik in ieder geval niet. Evenmin wisten we dat bijna 650.000, oftewel 1 op de 13 werkzame Nederlanders, juist minder wil.

Wie de Professional Journey wil optimaliseren zou daar iets mee moeten kunnen. Work – Life – Marketing. Voor ideeën over het ‘hoe dan?’ staan we meer dan open. Lopen of racen we samen een stukje op tijdens de journey.