Mentor-koppel Rien en Jan-Hein: ‘We hebben flink de tijd genomen om elkaar te leren kennen’

Career Booster-koppel Rien en Jan-Hein

Groeien doe je bij NIMA niet alleen. NIMA is een beroepsvereniging die professionals in verschillende stadia van hun loopbaan met elkaar in contact brengt. Het NIMA Career Booster Programma is een persoonlijk ontwikkelingsprogramma waarbij je voor een periode van twee jaar intensieve begeleiding krijgt van en kunt sparren met een persoonlijke, zeer ervaren marketingmentor uit het uitgebreide NIMA Netwerk. Op die manier heb je altijd beschikking over een onafhankelijk én vertrouwelijk klankbord waar je terecht kunt met al je marketing- en loopbaanvragen. Rien Brus (Aegon) is mentor en Career Booster van Jan-Hein Pierik (Cygnific). ‘Ik denk niet dat je persoonlijke ontwikkeling en carrièreontwikkeling kunt scheiden’.

Wat was het moment waarop je voor jezelf besloot dat een mentor in het vak je verder kon helpen? (Jan-Hein) ‘Dat was in de zomer van 2018. Mijn achtergrond ligt in de finance en ik ben daarna eigenlijk bij toeval in de customer experiencehoek terecht gekomen. Ik was direct verkocht en ik heb me er in de jaren daarna in verschillende functies steeds meer in verdiept. Ik bezocht eens een college van Rien en het sprak me enorm aan dat hij met zoveel passie, energie en ervaring over customer experience sprak. Dat inspireerde me enorm. Sindsdien zijn we in contact en hebben we het over het vak en tal van andere dingen’.

Is het niet eigenaardig om allebei bij zo’n verschillend bedrijf te werken?
(Rien) ‘Nee, ik vind dat niet eigenaardig – leuk juist. Zeker als het gaat over mijn specifieke vakgebied: customer experience, cultuurverandering en dergelijke. De organisaties mogen dan wel verschillend zijn, zeker bv. qua ‘product’, maar de uitdagingen zijn vaak best vergelijkbaar: hoe deze organisatie te transformeren van productgericht naar klantgericht? en hoe kan de CX-manager dit proces sturen en versnellen? En dan blijken er best vaak meer overeenkomsten te zijn dan verschillen’.

‘En daarbij komt, soms is juist die externe blik verfrissend. Ik verwacht ook helemaal niet dat Jan-Hein het precies zo aan gaat pakken als dat ik het aanpak. De kunst is om er net die dingen uit te pikken die toepasbaar zijn’.

Kun je iets vertellen over de vorm van samenwerken? Hoe hebben jullie bijvoorbeeld contact?
(Jan-Hein) ‘De vorm van samenwerking heeft zich gaandeweg ontwikkeld, en ontwikkelt zich nog steeds. De intensiteit van het contact wisselt per periode, afhankelijk van wat er speelt of hoe druk we het allebei hebben. Soms is het contact even kort per mail, maar eens per twee maanden nemen we uitgebreid de tijd om samen te zitten. Dan hebben we het inhoudelijk over customer experience, maar ook over hoe dat in de praktijk te brengen en over mijn persoonlijke ontwikkeling. Onze gesprekken geven me altijd weer veel nieuwe ideeën en invalshoeken, en dan is het goed dat er tussen onze gesprekken steeds tijd is om daarmee aan de slag te gaan.’

Het ‘basisidee’ is natuurlijk dat je als senior een hoop te leren hebt aan een jonkie in het vak, maar het zal soms ook best andersom werken….
(Rien) ‘Absoluut! Dat is ook een van de redenen dat ik het leuk vind om een mentor te zijn – en ook leuk vind om soms colleges en keynotes te geven over mijn CX-vakgebied. Ik heb me ooit laten vertellen dat de beste manier om iets écht te leren begrijpen, is om er zelf les in te geven. En ik denk dat dat klopt. Want juist tijdens een college of tijdens een gesprek met een mentee krijg je vragen die je normaliter in je eigen bedrijf niet krijgt. En dat dwingt je om opnieuw na te denken. Kortom, mentor ben je niet alleen om een andere marketingprofessional verder te helpen; je doet het net zo goed ook voor jezelf. Wat dat betreft is er niks mis met een stukje eigenbelang. Bovendien geeft het je als mentor ook de kans om in een andere keuken te kijken. Dat is erg leerzaam en leuk. We spreken wel eens af ergens in het land, maar ook op mijn kantoor, of juist in de organisatie van Jan-Hein’.

Waar ligt jouw ambitie? Ik bedoel: hoe helpt een mentor jou te komen waar je wilt komen?
(Jan-Hein) ‘Het is mijn droom om bij te dragen aan échte klantgerichtheid in Nederland. Om dat te kunnen doen wil ik mezelf blijven ontwikkelen binnen customer experience en bij de organisaties waar ik werk aantoonbaar maken dat die oprechte klantgerichtheid waarde toevoegt. Ik kan daarbij heel veel leren van Rien, door zijn ervaring en zijn blik op zowel mensen als organisaties. Rien houdt me scherp om me te blijven afvragen wat de kern is van waar ik mee bezig ben, en of ik me voldoende focus op de dingen die echt belangrijk zijn’.

Hoe verloopt zo’n samenwerking? Hoe ontwikkelt zoiets zich? Je deelt best persoonlijke en misschien ook wel gevoelige dingen met elkaar
(Rien) ‘Het contact is zeker ook persoonlijk. Ik denk ook niet dat je persoonlijke ontwikkeling en carrièreontwikkeling kunt scheiden. En het is ook belangrijk om persoonlijk een click te hebben tussen mentor en mentee. Daarom hebben we tijdens de eerste mentorsessie flink de tijd genomen om elkaar te leren kennen op persoonlijk vlak, en pas daarna ook in te gaan op carrièreperspectieven. Het zou ook kunnen zijn dat er geen persoonlijke match zou zijn en dan gaat het denk ik ook niet werken, zakelijk. Maar gelukkig was dat hier niet het geval. In het geval van Jan-Hein kende ik hem al een beetje, omdat ik een keer een gastcollege had gegeven in een klein gezelschap over customer experiencestrategie en daar was hij bij aanwezig. We hadden dus al een eerste kennismaking gehad voordat we het mentortraject ingingen’.