Merken die zich nu naar binnen keren, verliezen langzaam hun relevantie

We zitten middenin de coronacrisis. Een pandemie die naast gezondheid ook de reële economie raakt door het stilvallen van arbeid, productie en consumptie. Met alle gevolgen van dien. Volgens NOS.nl stort ook de reclamemarkt in.

De onzekerheid en angst die onlosmakelijk met crises verbonden zijn, hebben een grote impact op consumentenvertrouwen en consumentengedrag. We zien bizarre symptomen hiervan. Van het massaal inslaan van toiletpapier in Nederland tot het kopen van wapens en munitie in Amerika.

Vechten of vluchten?

Ondernemers voelen ook de druk om te anticiperen. Dat is niet altijd eenvoudig. De natuurlijke reactie van mensen bij gevaar is vechten of vluchten. Vechten is bij een onzichtbaar gevaar als een virus onmogelijk. Een logische reflex is daarom te zoeken naar besparingen, hand op de knip te houden, uitgaven beperken, cash binnenhalen en vooral binnenhouden.

Hoe logisch en veilig dat zakelijk ook lijkt, het is grotendeels de verkeerde reflex. Organisaties of merken die zich naar binnen keren, verliezen langzaam hun zichtbaarheid, relevantie en differentiatie. Ze zouden, hoe onnatuurlijk dat ook lijkt, precies het omgekeerde moeten doen. Een aanvallende strategie kiezen.

Fundament van een merk

Het bestaansrecht van een merk bestaat uit drie onderdelen:

Lees dit artikel op Adformatie