Sandra Arkesteijn SMP werkt als interim manager of in specifieke opdracht voor opdrachtgevers met een grote diversiteit aan sectoren, structuren en vraagstukken. De meeste daarvan zijn gericht op B2B. ‘Ik noem dat het toevoegen van marketingpower aan het team van de opdrachtgever.’

SENSUEEL
Die commercial waarin zij van Toren C tijdens een online vergadering wordt afgeleid door haar man die sensueel kookt met groente van Jumbo. Inspelen op de actualiteit met humor én verleiding. Spot on!

FLETS
Alle communicatie die flets is en containerbegrippen gebruikt zoals ‘alles’, ‘iedereen’, ‘samen’ en ‘voor de wereld’ raakt me niet en gaat bij mij direct in de mentale prullenbak.

KEES DE BOEKHOUDER
Goede marketingcampagnes hebben een krachtige kern (Behoefte, Belofte, Bewijs), beeld en teksten die ‘clean’ zijn en kloppen én bedrijven die hun eigen plek innemen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de socials van Hema of naar de website van Kees de Boekhouder.

MISSIEWERK
Ik maak me zorgen over de marketing door het MKB. Ik richt me, in tegenstelling tot vele collega’s die voor ‘de groten’ gaan, op het MKB als opdrachtgever. Hier kan ik veel meer betekenen. Het MKB is de drijvende kracht achter de Nederlandse economie en de markt is volop in beweging. En daarnaast zijn ondernemers gewoon leuke mensen! Ze houden je als zelfstandige goed scherp als het gaat om toegevoegde waarde leveren. Ik houd hen op mijn beurt weer scherp in wat zij voor hun klanten kunnen en moeten betekenen. Maar ‘wij van marketing’ hebben nog heel wat missiewerk te doen om de kracht en toegevoegde waarde van ons vak breed onder hun aandacht te brengen. Ik zie teveel bedrijven die blijven hangen bij het aannemen van een ‘contentproducent’. Ik zie innovaties die onvoldoende het ‘licht’ van de markt zien, doordat de behoefte van de toekomstige klant er te weinig bij betrokken wordt. Ik zie goede oplossingen voor onze maatschappelijke uitdagingen die te weinig mensen bereiken. En ik zie nog veel meer niet benutte kansen om de (Noord) Nederlandse economie te versterken, waar marketing écht een verschil kan maken.

UITDAGING
De grootste uitdaging van de marketeer? Het kiezen van een ontwikkelrichting die bij jouw persoon past én je aantrekkelijk voor de markt maakt. Ons vak versnippert zich in rap tempo doordat er steeds meer data en kanalen bij komen. Hoe blijf je wendbaar in je carrière, als je in een niche als specialist duikt? Of het omgekeerde, hoe bewijs je dat je niet louter een projectleider, maar een sterke marketeer bent, als je als generalist specialisten bij elkaar brengt rondom bijvoorbeeld een campagne?

MONSTERS
Ik heb twee favoriete marketeers. Micael Dahlen, gepositioneerd als de rockstar-marketingprofessor uit Zweden, maar voor mij persoonlijk een kruising tussen een hippie en een doodgraver met fascinerende, haast filosofische gedachtes. Hij maakte zijn opwachting in 2018 tijdens Nima Marketing Day en sneed drie grote thema’s aan die mij inspireerden: Wat de mens onderscheidt van andere dieren, wat de nadelen van digitale transformatie zijn (schermverslaving) en waar wij mensen gelukkig van worden. Ik heb meteen het boek Monsters van hem gekocht, waarin hij zocht naar het antwoord waarom veel vrouwen willen trouwen met massamoordenaars die in de bak zitten. Inderdaad, waarom zou je?
Mijn tweede is Marcia Moestoredjo. Ik leerde haar een aantal jaren geleden kennen tijdens een Nima-bijeenkomst, waar ze toen zoekende was naar ‘haar ding’. Ik waardeer haar stiekem niet alleen vanwege haar marketeer-zijn, maar vooral de power die zij als ondernemende vrouw laat zien en het lef dat ze toont om in een door mannen gedomineerde IT- en technische wereld ‘ons’ vak neer te zetten en te verspreiden. Op een prikkelende en uitdagende manier. Daar hou ik wel van.

TAKKIEWEER
Ik ben Hema-fan. Lekker Hollands, vindt zichzelf steeds weer opnieuw uit in een veranderende maatschappij. En ik geniet van hun humoristische, op het randje van cynische, socials zoals ‘Het is echt Takkieweer’ op een typische herfstdag ‘Your worst nightmare’ op vrijdag de 13e.

BEEN THERE, DONE THAT, ERASED IT
Ik ben een oude tut, ik weet het. Ik verslind papieren boeken, kijk nog lineair tv en doe slechts een enkele keer aan bingewatchen op Netflix. Met mijn nee/nee-sticker heb ik wel afscheid genomen van krantjes en folders, maar daar houdt het hippe dan ook op. Podcasts luister ik niet, doe mij maar Spotify of een Teams-meeting tijdens een wandeling. Clubhouse? Been there, done that, erased it. Ik probeer beheerst online te consumeren. Voor mij dus geen Twitter. Met mijn dochter doe ik regelmatig Snapchat-poses voor haar camera voor de lol en leert ze me Tiktok-dansjes op mijn jeugd-guilty pleasures. Insta gebruik ik selectief als ik inspiratie zoek, Facebook als ik uit elkaar barst van plezier of geluk en dat stante pede met vrienden wil delen. Maar het meest zit ik op LinkedIn, voor het onderhouden van mijn netwerk en kennis. Ook lees ik graag de print van Quest en MarketingTribune. Voordat je denkt dat dit een glad verkoopraatje wordt: ik lees ze op de wc. Lekker rustig, alle tijd, één artikel per keer. Moet jij ook eens doen 😉

Dit artikel verscheen eerder op