Moet de keurslager bij zijn vlees blijven?

    Op dit moment zitten wij midden in de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees. Volgens de stichting die deze week jaarlijks organiseert, hebben er vorig jaar 2,4 miljoen Nederlanders aan meegedaan. Vleesvervangers zitten duidelijk in de lift dus dan kun je verwachten dat iedereen probeert daar een graantje van mee te pikken.

    Zo ook de Keurslager die dit jaar het 75-jarig jubileum viert. Stegeman (sinds 1858 in vleeswaren) is zelfs officiële partner van de Nationale Week Zonder Vlees. In een persbericht zegt Stegeman daarover: “Vegetarische producten in een vleesfabriek klinkt misschien als vloeken in de kerk”. Maar is dat wel zo?

    Met een marketingbril op kun je er vanuit verschillende invalshoeken naar kijken. De ontwikkeling van de markt van ‘plantaardige’ voeding gaat snel en als onderneming, groot of klein, is het van belang een afweging te maken hier wel of niet op in te spelen. In de zuivelmarkt heeft Danone in 2016 een eerste stap richting plantaardige voeding gezet door Alpro over te nemen. In de Nederlandse markt heeft Danone inmiddels Danio Vegan en Activia 100 Procent Plantaardig geïntroduceerd.

    Deze introducties sluiten aan bij de visie van Danone ‘One Planet. One Health’, waarmee het wil aangeven dat ‘de gezondheid van mens en planeet onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. En gezonde voeding, begint met een gezonde planeet!’ Als de we van de zuivel- naar de vleesindustrie stappen, zijn er vergelijkbare ontwikkelingen zichtbaar. Al in 2012 introduceerde vleesconcern Vion het hybride Hackplus in de Nederlandse markt, maar dat werd ruim een jaar later al van de markt gehaald door een tegenvallende vraag van consumenten. De markt was er toen nog niet rijp voor. Intussen heeft Vion in 2019 aangekondigd opnieuw te gaan investeren in een productielocatie voor plantaardige producten in Leeuwarden. Voor plantaardige producten is in de tussentijd de startup ME-AT opgericht. Ook dit past in hun visie en beleid met betrekking tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Op zijn website geeft Vion aan de maatschappelijke discussies rond onder meer dierenwelzijn en de impact van de vleesproductie op het milieu niet uit de weg te willen gaan.

    Lees het gehele artikel op