Nieuwe lichting examencommissieleden bij NIMA

De NIMA Examencommissies hebben dit voorjaar nieuwe leden erbij gekregen. Deze vier kersverse commissieleden bieden met hun diverse achtergronden en werkervaringen nieuwe invalshoeken en een frisse kijk op de vakgebieden Marketing, Sales en Communicatie, zodat dat de NIMA Examens actueel blijven.  Ze stellen zich voor en vertellen wat meer over hun achtergrond en motivatie.  

Dianne Joosten, nieuw commissielid NIMA Communicatie (foto linksboven)

Dianne Joosten, 36 jaar en werkzaam bij RVS Marketing als B2B Marketeer. Ik heb na mijn HBO de master Strategic Marketing behaald aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. 

‘Mijn achtergrond is heel divers. Ik heb inmiddels zo’n 14 jaar ervaring in B2B Marketing. Van webshopbouwer tot eventlocatie en van bedrukte relatiegeschenken tot verpakkingen. Daarnaast ben ik ook twee jaar marketing- en communicatiedocent geweest bij de Fontys. Toch miste ik de link met het werkveld. Over marketing en communicatie praten is super leuk, maar het zelf doen en de resultaten zien … daar word ik echt enthousiast van. Aan de bureauzijde is er altijd wel iets te doen. En geen politieke spelletjes of ellenlange vergaderingen. Maar effectief werken. En voor heel verschillende opdrachtgevers. Zo leer ik iedere dag wel iets over een bepaalde branche. En dat maakt het interessant. Ook binnen mijn vakgebied valt er nog enorm veel te leren en daarom ben ik SMP lid van NIMA. 

Het werkveld verandert en het is belangrijk om bij te blijven en jezelf te ontwikkelen. Dat doe ik zelf, maar ik moedig ook iedereen om mij heen aan om hetzelfde te doen. Als je investeert in jezelf en je kennis, dan kun je meerwaarde leveren en jezelf onderscheiden. En als lid van de examencommissie Communicatie draag ik daar graag aan bij. Ik hoop dat er steeds meer marketeers en communicatiespecialisten zijn die hun kennis en kunde willen vastleggen met een NIMA Diploma of titel. Zo maken we het vakgebied samen professioneler.’

Frank Muller, nieuw commissielid NIMA Marketing (foto rechtsboven)

‘Mijn liefde voor marketing begon vroeg: ik specialiseerde me in het vak tijdens mijn studie Economie in Groningen. Later heb ik nog een extra MSc in Marketing gehaald aan TIAS in Tilburg. Ik heb lang bij ING gewerkt, zowel in marketing als daarbuiten. Ook heb ik een paar jaar in New York gewoond, waar ik fietstourbedrijf Bikelyn Tours heb opgezet. Teruggekeerd in Nederland heb ik nog 5 jaar in de directie van Vereniging Eigen Huis gezeten met aandachtsgebied Marketing & Channels.

Ons vakgebied heeft zelf haar marketing wat verkwanseld. Marketing gaat om het inspelen op wat de klant wil. In de publiciteit wordt het in het beste geval platgeslagen tot alleen communicatie of zelfs tot ‘dingen manipulatief door de strot van de consument duwen’. Het brede en samenhangende vakgebied ‘marketing’ heeft zich de kaas van het brood laten eten door hippere onderdelen van de marketingmix. Directies laten zich wijsmaken dat de wereld draait om big data, growth hacking, story telling, customer journeys of articial intelligence. Terwijl dat allemaal onderdelen van dezelfde marketingmix zijn. Nieuwe zakken om de oude wijn kunnen heel nuttig zijn. Maar de bigger picture, de samenhang tussen de marketingmixelementen wordt weleens uit het oog verloren.

Mijn aandachtsgebied in de Examencommissie is NIMA A Marketing: de entry ticket tot marketingfuncties. Althans, dat zou het moeten zijn. De specialistischer opleiding NIMA A Online Marketing is echter inmiddels populairder dan Marketing A. Hoe belangrijk Online of Digital Marketing ook is, en hoe uitstekend ook de NIMA Opleiding, het is mijn stellige overtuiging dat een marketeer (ook een digital marketeer) niet optimaal kan functioneren zonder een brede basiskennis van het vak. Hoe kun je clicks inkopen als je niet weet hoe andere kanalen aanvullend zijn op jouw kanaal? Of als je de positionering van je product niet echt begrijpt, laat staan de prijs- of distributiestrategie? Ik lever graag een bijdrage aan een bredere connotatie van het begrip ‘marketing’, en een grotere erkenning en waardering voor marketing in brede zin. Mijn tip aan aanstormend talent is dus (wellicht ten overvloede): leg een brede inhoudelijke basis met NIMA Marketing A (en B).’

Linda Ambtman, nieuw commissielid Digital (foto linksonder)

‘Met een broer die in de jaren van ‘Ilse’ en ‘MSN’ al door de wol geverfd was met online marketing, kwam ik in mijn studententijd in aanraking met dit bijzondere vakgebied. Zo creëerden we met mijn studenten tennisclub in Groningen bijvoorbeeld win-win situaties op het gebied van affiliate marketing.

Na mijn studie verhuisde ik naar Amsterdam en werkte  ik bij Deloitte, ABN AMRO en de Vrije Universiteit Amsterdam. Bij mijn carrière switch naar yogadocent, kwam mijn kennis van marketing goed van pas. Het lukte me om voltijd yogadocent te worden, iets dat niet eenvoudig is. Ik wilde deze kennis daarom graag delen met andere yogadocenten en richtte de Yogamarketingschool op.

Ik hecht daarbij aan eerlijke marketing en lange termijnrelaties. Met goede marketing hoef je nooit te verkopen, met eerlijke marketing hoef je nooit te verliezen. Daarmee bedoel ik enerzijds dat je jezelf altijd in de spiegel aan kunt blijven kijken en anderzijds dat je op die manier de juiste mensen voor korte en lange termijn aan je bindt. Ik hoop door mijn lidmaatschap van de NIMA Domeincommissie Digital Marketing bij te dragen aan het succes van NIMA en zijn studenten!’

Danny Oosterveer, nieuw commissielid Digital (foto rechtsonder)

Ik ben Danny Oosterveer, marketeer met een passie voor data en techniek. Als zelfstandig marketingconsultant help ik organisaties met het inzetten van data-gedreven marketing, growth marketing en zaken als marketing automation en personalisatie. Rode lijn in wat ik doe is dat ik blij wordt van alles waar marketing, content, data en techniek samenkomt. 

Ik deel mijn kennis graag. Zo heb ik het studieboek Digital Analytics geschreven, en schreef ik het boek Data-bedreven marketing voor marketingprofessionals. Daarnaast schrijf ik al jarenlang mee aan het Marketingfacts Jaarboek en werk ik momenteel aan de nieuwe editie van het Basisboek Online Marketing. Daarnaast ben ik actief als spreker op evenementen en heb ik een eigen trainingsprogramma over data-driven marketing bij Frankwatching.

Ik vertel het liefst de hele dag door verhalen. Ik vind data-gedreven marketing interessant omdat ik graag (schijnbaar) complexe onderwerpen op een begrijpelijke manier toegankelijk wil maken voor een grote groep mensen. Marketing is een vakgebied waar heel veel verteld wordt, maar ook veel wat niet goed is. Vooral op het gebied van data. Met alles wat ik doe wil ik bijdragen aan een hogere kwaliteit van (toekomstig) marketeers van Nederland. 

Ik had het geluk dat ik mijn carrière mocht beginnen bij Marketingfacts. Ik heb daar in zo’n korte tijd zoveel geleerd en zoveel experts leren kennen. Bovendien leerde ik daar de kracht van content delen en de waarde van mijn netwerk. Na 5 jaar wilde ik dat aan merkzijde in de praktijk gaan brengen, en ging ik bij Burgers’ Zoo aan de slag. Daar mocht ik de organisatie digitaliseren naar een speler die nu voorop loopt. Bij Burgers’ Zoo mocht ik bovendien meewerken aan de indrukwekkende contentmachine. In die tijd begon ik al deels voor mezelf te werken, en sinds een jaar doe ik dat fulltime. Ik heb lesprogramma ontwikkeld voor Saxion Hogescholen en Hogeschool Utrecht. Ik verzorg daarnaast al jaren trainingen, onder andere bij HAN, Saxion en Frankwatching. Ik heb nu een paar hele leuke opdrachtgevers waar ik meewerk aan de data-gedreven marketing: AMDAX en NKC. 

Ik ben lid van de examencommissie om ook op dit vlak een rol te spelen in wat de toekomstig marketeer moet kunnen. Ik kijk daar in het bijzonder naar de kennis van marketeers van data. 

“Slimme marketeers worden niet door data gedreven, maar zijn data-bedreven.”

Wat je rol ook is, bij alles in online marketing beschikken we over data. Te vaak gebeurt daar veel te weinig mee. Het gevaar is dat marketeers software het werk laten doen. Dan laat je je leiden door data. De marketeer van de toekomst echter is data-bedreven. Hij kent de kracht van data en weet hoe je het moet inzetten. Maar hij kent ook de beperkingen, heeft enige kennis van statistiek, privacy en hoe je data moet communiceren. Als data-gedreven marketeer leer en optimaliseer je continu op basis van data. Als je dat doet, word je inherent slimmer elke keer dat je zo’n cyclus doorloopt.’