‘Het bal hoort te worden geopend door een held, nar of excentrieke professor. Teun is dat een beetje alledrie’

Op 20 juni a.s. organiseert de beroepsvereniging voor professionals in marketing, communicatie en sales de NIMA Marketing Day. Voorafgaand aan de tien keer vijf ‘verticles’ wordt de dag afgetrapt door Teun van de Keuken; Bedenker, oprichter en naamgever van Tony’s Chocolonely, journalist en programmamaker van onder meer de Keuringsdienst van Waarde, de Slag om Nederland en De Monitor. Schrijver van boeken en Volkskrant-columnist maar bovenal de meest kritische marketingwatcher van Nederland. Want wie wind zaait, zal Teun oogsten.

53 sprekers
Tweeënhalve maand voordat de allereerste NIMA Marketing Day van start gaat op de langste dag van het jaar, is het programma gevuld. Sterker: Er moet nog flink worden geschoven in het programma om alles ‘erin’ te krijgen. Bij elkaar zullen 53 sprekers het podium betreden, voornamelijk marketeers zélf, met steeds dezelfde briefing: deel de inzichten, leg uit waar je trots op bent en leer je gehoor waar je het achteraf anders had gedaan. Aanmelden – kosteloos voor NIMA Members, 149 euro voor nieuwe Silver Members – kan hier.

Love Brand
Het was even zoeken naar de ultieme key note, want op een dag over zo ongeveer álle aspecten van werken en leven in marketing, hoort het bal geopend te worden door een held, een nar of een excentrieke professor. ‘Teun is dat een beetje alledrie’, aldus Martin Huisman, voorzitter van NIMA. ‘En het is voor ons marketeers een bijzondere verschijning, want enerzijds staat Van de Keuken bekend als marketinghater, anderzijds wordt hij zeer op waarde geschat door zijn niet aflatende strijd tegen misleiders onder de marketeers én natuurlijk omdat hij onbedoeld een van de mooiste marketingbedrijven van Nederland heeft opgericht. Tony’s staat nog altijd geregeld op events en Henk Jan, de huidige Chief Chocolate Officer, was tot vorige week zelfs Marketeer of the Year. Teun illustreerde op briljante wijze hoe je verontwaardiging en oprechte zorg over misstanden kunt kanaliseren tot de oprichting van een love brand, al gebeurde dat bijna terloops en verbazen vriend en vijand zich nog geregeld hoe de zaken een loop namen.’

Misleiders
Bij overleg met het projectteam van de NIMA Marketing Day werd Teun van de Keuken een aantal keer specifiek genoemd omdat hij het vak scherp houdt. Er leeft verontwaardiging omdat hij geregeld alle ‘marketeers’ over één kam scheert als misleiders. Anderzijds wordt hij ten zeerste bewonderd om het werk wat hij doet, waaronder het namen en shamen van misleiders, of nog erger.
Ook in vakbladen, boeken over marketing en richtlijnen zoals die van NIMA zelf wordt geregeld van leer getrokken tegen fout volk. Huisman: ‘Het leert ons als marketeers ook dat we er nog lang niet zijn. We denken dat het mooi zou zijn als Teun ons publiek iets kan vertellen over waar het volgens hem héén moet met die marketing. Marketing heeft tot doel om producten en diensten te verkopen, dus ergens mag het schuren, maar marketeers – en zeker de aanwezigen op ons event – zijn er bepaald niet op uit om knollen voor citroenen te verkopen.’

Afbeelding credits: Uitgever Thomas Rap