NIMA Sail 2016: dobberen over de Loosdrechtse plassen

NIMA Sail 2

Mogelijk weten hele generaties Nederlanders over decennia nog wat ze deden op 14 september 2016, maar voor de ruim zestig deelnemers aan NIMA Sail zal de herinnering toch vooral aangenaam zijn. Het weerrecord werd die dag niet langer gebroken – zoals in de dagen ervoor – ze werd verpletterd. Weinig was op deze lome wonsdagmiddag dan ook zo aangenaam als dobberen op het water. Dat het grootzeil als een soort vaatdoek aan de zaling hing, liet de meeste deelnemers onberoerd. Mooi was het toch wel en aan het eind was er toch een winnaar: de galleislaven van schipper Van Dam – in het dagelijks leven pater familias van de Personal Members- roeiden het hardst onder omstandigheden die nog het best te vergelijken waren met een stoombad in de Sahara. Wie zonder teenslippers en blote benen was komen opdagen stond zichzelf te vervloeken in de bloedhitte. De sfeer was opperbest en noodgedwongen enorm relaxed.

NIMA Sail is het jaarlijks evenement waarop vertegenwoordigers van ledenraden, community-besturen, vrijwilligers en medewerkers acte de présence geven. Plaats van handeling is steeds jachthaven Ottenhome vanwaar een wedstrijd van ongeveer een uur was uitgezet in de bekende BM-zeilscheepjes. Na de prijsuitreiking volgde een barbecue aan het water, wat gezien mag worden als het echt laatste zomeruitje van het jaar. Het kwik tikte op deze gedenkwaardige dag evenwel de 34 graden aan, bij een Zuidzuidwester van windkracht 2. Geen ideale zeilomstandigheden voor een heuse regatta, maar de sfeer was er niet minder om. In tegendeel

Tot vermaak van het deelnemersveld trok één lauwe windvlaag de zestien scheepjes met steeds één schipper en drie of vier matrozen naar de overkant van de Loosdrechtse plas, zodat er ook echt sprake was van een winnende boot en de wisseltrofee elders weer een jaar naar buiten mag kijken. Maar na de tussenstop op eiland Bonaire was de koek echt op en moest er voor de laatste etappe worden geroeid voor een eindoverwinning. Het veld druppelde letterlijk binnen.

De gemaakte foto’s zijn hier terug te vinden en ook te downloaden (klik op de foto en kies rechts onder voor download):
https://www.flickr.com/gp/nima_inspiration/94Y0hr