Het gesprek met Germano Meijer en Harm Teunisse van Big Shots is krap drie minuten onderweg. De moed om ooit nog een video op YouTube te plaatsen zakt me in de schoenen. In die honderdtachtig seconden heb ik namelijk geleerd dat er op YouTube 400 uur content per minuut wordt geüpload. En dat naar schatting van al die video’s slechts 5% verantwoordelijk is voor 95% van het totale aantal views. ‘Hoe scoor je dan in dit hedendaagse videogeweld?’, hoor ik mezelf een beetje paniekerig vragen. Gelukkig waren de antwoorden op die vraag precies de insteek van dit interview.

Door Kevin Loos*

Tegenover me zit ruim vijfentwintig jaar contentervaring. Beide heren zijn voor het grootste deel van hun carrière verantwoordelijk voor video binnen verschillende organisaties. Harm kwam via onder meer Veronica, BNN en VodafoneZiggo bij Big Shots terecht als content strateeg. Voordat Germano vorig jaar als digital stategist voor hetzelfde bedrijf aan de slag ging, was hij voor Akzo Nobel en ABN AMRO verantwoordelijk voor de digital- en branded content. Eén zin over videoproductie komt bij beiden met enige regelmaat terug: make it worth sharing. Niet voor niets de de pay-off van het videoproductiebedrijf waar ze werken.

Op donderdag 23 mei organiseert Big Shots i.s.m. NIMA Young Professionals de Meet-up: 7 tips voor effectieve video. Tijdens deze meet-up wordt uitgebreid en praktisch ingegaan op de checklist.

Checklist voor effectieve video’s

  1. Eenvoud
    Tip 1 is eenvoud. Niet te verwarren met eenvoudig. Want juist regel 1 blijkt voor veel marketeers de meest lastige te zijn. Harm vertelt: ‘Kill your darlings. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Daar begint het mee. Wij, mensen, vertellen het liefst veel, zo niet alles wat we over ons product kunnen vertellen. Onze stelregel is dat een video hooguit twee boodschappen mag bevatten. Het liefst één. Focus je op die ene boodschap die je wilt vertellen. We snappen dat dit voor brandmanagers en marketeers niet makkelijk is, omdat het vaak als weggooien van goede ideeën voelt. De mens gaat instinctief slecht om met keuzen en keuzestress. Hoe meer keuze, hoe minder we neigen naar actie, aandacht of aankoop. Ook in communicatie. Focus dus op je kernboodschap.’
  2. De driehoek doelgroep, merk en onderwerp
    Wanneer je het eens bent over de hoeveelheid boodschappen in je video, moet ook de inhoud daarvan worden bepaald. Ook daar wordt vaak in dezelfde valkuilen gestapt, merkt Germano. ‘Je ziet vaak dat marketeers volledig redeneren vanuit hun merk. Dit zijn we, en dat willen we vertellen. Vergeten wordt dan dat de doelgroep totaal andere interesses heeft. Het klinkt misschien zwaar, maar met een video neem je twee minuten van iemands leven. Probeer in die tijd relevant te zijn, en niet met content jouw boodschap door iemands strot te duwen. Zoek altijd naar de sweet spot tussen het interessegebied van je doelgroep, merk en het onderwerp.’ Een voorbeeld waar deze regel duidelijk naar voren komt is de ‘Geld Besparen-campagne’; een ABN AMRO-campagne richting studenten via Snapchat en Instagram. De bank behaalde hiermee de beste CTR-campagne van het jaar op Instagram in Nederland.
  3. CTA
    Aan de hand van een voorbeeld legt Germano uit hoe een CTA succesvol te implementeren. ‘Big Shots werd benaderd door Cition, verantwoordelijk voor de handhaving van het parkeerbeleid in Amsterdam. De opdracht: op een positieve manier het nieuwe parkeerbeleid in Amsterdam onder de aandacht brengen, waarbij mensen hun kenteken aan de automaat moeten invoeren, en onthouden. Het creatieve team riep Peet de Parkeerwacht in het leven, een rasechte Amsterdammer met de gave om in een splitsecond aparte ezelsbruggetjes te bedenken bij ieder kenteken. De video is hilarisch geworden, maar we hebben nooit uit het oog verloren wat het echte doel was. Namelijk mensen leren hoe ze hun kenteken onthouden na de digitalisering. Via de call to action in de video werden kijkers naar een website gestuurd waar bezoekers een ezelsbruggetje van Peet kregen bij hun eigen kenteken.De resultaten waren indrukwekkend. Op Dumpert en Geenstijl werd de video overladen met positieve reacties. Op de landingspagina kwamen 55.000 unieke bezoekers die bij elkaar 135.000 kentekens invoerden. – Totaal genereerde de campagne een mediawaarde (zonder mediabudget) van €180.000,-.

De volledige checklist van Big Shots bestaat uit 7 punten. Tijdens de Meet-up krijgen young professionals inzicht in alle vragen die zij voor de productie van een video stellen. Zowel aan zichzelf als aan de klant. Harm sluit af: ‘Een echte gouden formule bestaat natuurlijk niet, maar o.b.v. ervaring en onderzoek verzekeren we je dat hoe meer vragen van onze checklist je positief kunt beantwoorden, hoe groter de kans is dat jouw video een succes wordt, en je boodschap bij de ontvanger aankomt.

Wil jij een kijkje in de volledige checklist van Big Shots, en samen met Germano Meijer, Harm Teunisse en andere young professionals kijken hoe deze 7 tips toe te passen op jouw merk? Schrijf je dan nu in voor de Meet-up op donderdag 23 mei 2019.

* Kevin Loos Head of Accounts Esports bij 2Basics en bestuurslid bij NIMA Young Profs