Online NIMA Examen? Zo gaat dat

De afgelopen weken nemen wij bij NIMA alle examens, schriftelijke en mondelinge, digitaal af. Sommige studenten NIMA A, B en C vragen zich af hoe dat werkt en hoe zij zich daarop het beste kunnen voorbereiden. Om onnodige examenstress te voorkomen zet Team Study Members en Examens een aantal tips op een rij.

Het ligt voor de hand, maar desalniettemin een heel belangrijke: Lees ruim van tevoren de instructies die je van het Examenbureau ontvangt. Anderhalve week voorafgaand aan een thuisexamen ontvang je een e-mail waarin stapsgewijs staat uitgelegd hoe je je computer en smartphone aansluit op de toetssoftware ProctorExam. Doe je een mondeling examen? Dan ontvang je een bericht van het Examenbureau met de link naar het platform, Zoom of MS Teams, waar het examen zal plaatsvinden.

Ben je niet bekend met het platform of maak je daar niet dagelijks gebruik van? Zorg dan dat je je presentatie voor het mondelinge examen op het platform oefent met een bekende. Het schriftelijke NIMA Examen heb je al kunnen oefenen met formeel examenmateriaal die je opleider tijdens de NIMA Opleiding beschikbaar heeft gesteld. Het is altijd raadzaam je in te lezen op de wijze waarop het digitale toetssysteem voor het schriftelijke examen werkt. Je wil weten waar de knoppen zitten, waar de online rekenmachine staat en hoe je door het examen kunt scrollen. Dit alles kun je oefenen met de NIMA toetsdemo. Dit is dus geen inhoudelijke toets, maar is een demonstratie van de online toetsomgeving. Je vindt ‘m hier.

Vraag het NIMA
Is iets niet helemaal duidelijk? Heb je vragen of maak je je ergens zorgen over? Laat het weten bij Team NIMA, wij helpen je graag. Neem daarvoor contact op met het NIMA Examenbureau en we staan je persoonlijk te woord. Bel 020 – 503 93 30 of mail examens@nima.nl.

Techniekcheck
Zorg ervoor dat je zowel ver van tevoren als dichter op het examenmoment zelf je computer hebt gecontroleerd. Staat alles aan, is de computer aangesloten of voldoende opgeladen, is de aansluiting op de Wifi voldoende, werkt de audio en de camera? Mocht je toch onverhoopt een ‘error’ krijgen, zorg er dan voor dat je voldoende tijd hebt om een alternatief te zoeken. Bijvoorbeeld door een andere laptop of computer stand by te houden (eventueel van een huisgenoot), of een andere locatie waar de Wi-Fi beter zou kunnen zijn. Je kunt je op deze situatie voorbereiden door een alternatief achter de hand te houden (en te hebben besproken met een huisgenoot uiteraard) en voldoende tijd te hebben ingepland.

Rustige examenomgeving
Sommige kandidaten vinden het heerlijk om vanuit hun eigen huis examen te doen. Je bespaart reistijd en loopt geen risico om te laat op examen te komen. Het is wel van belang om voor jezelf een optimale examenomgeving te creëren. Er zijn thuis mogelijke afleidingen die je niet hebt op een examenlocatie (tv, social media, burengerucht, een deurbel, dieren en huisgenoten) en die je concentratie tijdens het examen kunnen verstoren. Maak waar mogelijk afspraken met je huisgenoten en zorg ervoor dat je tijdens jouw examenmoment niet gestoord kunt worden. Maak tijdig een examenplek gereed en leg alvast de benodigde materialen in zicht zoals een eenvoudige rekenmachine, kladpapier en pennen.

Examenmoment
Ben je bezig met het examen en krijg je onverhoopt toch te maken met een technische storing? Geen probleem, maar laat het ons meteen weten en wij zullen een oplossing vinden.Wij wensen alle NIMA Examen-kandidaten veel succes én leerplezier tijdens het digitale NIMA Examen!

Visual: Piqsels