Rabobank: ‘Verenigingsleven draagt bij aan welzijn, maar staat onder druk door corona’

Betrokken zijn bij een club of vereniging hangt positief samen met het welzijn van Nederlanders. Verenigingsleden en andere betrokkenen zijn namelijk meer tevreden over hun sociale leven, voelen zich meer betrokken bij hun leefomgeving en vinden de dingen die ze in hun leven doen meer de moeite waard. Dat blijkt uit een onderzoek van RaboResearch onder ruim 2.000 mensen. 42 procent van Nederlanders is de afgelopen twaalf maanden betrokken geweest bij een club of vereniging. De onderzoekers zien ook dat de coronacrisis het verenigingsleven flink onder druk zet.

Of het nu gaat om een sportvereniging, hobbyclub, carnavalsvereniging of toneelclub: verenigingen spelen een prominente rol in het leven van veel Nederlanders tussen de 18 en 80 jaar. RaboResearch-econoom Sjoerd Hardeman: “72 procent van de ondervraagde verenigingsleden en andere betrokkenen komt normaal gesproken minstens eens in de week naar de club. Voor 28 procent van de verenigingsmensen voelt de club zelfs als tweede thuis.” In het onderzoek zijn respondenten ook gevraagd naar hun persoonlijk welzijn. “We zien dat Nederlanders die betrokken zijn bij een vereniging of club een grotere vriendenkring hebben. Dit maakt dat ze tevredener zijn met hun sociale leven en dat zij de dingen die ze in hun leven doen meer de moeite waard vinden”, aldus Hardeman. “Gezelligheid, plezier en ontspanning worden dan ook veel genoemd als reden om betrokken te zijn bij een vereniging.”

Stilval tijdens lockdown

De strengste fase van de lockdown tussen maart en juli zorgde er echter voor dat het leven op de club bijna stilstond. Competities werden opgeschort, optredens gecanceld en bijeenkomsten werden afgelast. 68 procent van de betrokkenen geeft aan dat ze hun vereniging hebben gemist tijdens de quarantaineperiode. Het leeuwendeel (68 procent) ging ook minder vaak naar hun club, wat gezien de situatie destijds niet vreemd is. Hardeman: “Vóór corona ging 72 procent nog minstens eens per week naar de vereniging. Tijdens de lockdown was dit nog maar 27 procent. En van degenen die hun vereniging minder vaak bezochten, gaf 73 procent aan dat ze de club misten.”

Verenigingsleven opnieuw onder druk
Het praktisch stilgevallen verenigingsleven eerder dit jaar is mogelijk ook van invloed geweest op het gevoel van eenzaamheid voor sommige Nederlanders. Hardeman: “We zien dat mensen die betrokken zijn bij een vereniging, zich tijdens de lockdown vaker eenzaam hebben gevoeld dan mensen die niet betrokken zijn bij een vereniging. Het oplopende aantal coronabesmettingen, en de nieuwe maatregelen door de huidige golf coronabesmettingen zetten het verenigingsleven opnieuw onder druk. Angst voor het virus kan mensen weghouden, bovendien moeten supporters van amateurverenigingen weer thuisblijven en zijn clubhuizen weer op slot.”

Verenigingsondersteuning
Dit onderzoek naar het verenigingsleven is uitgevoerd door RaboResearch in het kader van Rabo ClubSupport, een campagne van Rabobank waarbij clubs en verenigingen zich kunnen aanmelden voor ondersteuning op het gebied van kennis, netwerk en financiën. Dit jaar hebben zich meer dan 30.000 clubs opgegeven, dat zijn er bijna de helft meer dan in 2019.

Bron: Persbericht van Rabobank