Boekrecensie door Eric van Arendonk, Register Marketeer Mei 2018

Ons vak staat regelmatig ter discussie. Het woord marketingtruc valt te vaak en doet afbreuk aan ons vak. Ruud Frambach duidt met zijn boek exact aan waar het in ons vak werkelijk om gaat, namelijk het creëren en realiseren van waarde en daarop de organisatie aan te sturen. Hij pleit er dan ook voor om marketing weer een leidende rol te geven in organisaties.

Marketing gaat niet alleen over klanten maar moet relevant zijn voor alle stakeholders. In het boek komen dan ook alle stakeholders aan bod: de afnemer, de organisatie, de aandeelhouders en alle andere stakeholders. Het kennen van al deze stakeholders is essentieel om te weten of we voor allen voldoende waarde creëren en realiseren. Bovendien zal het totaal ook in balans moeten zijn. Marketing gaat verder dan hetgeen menig marketingfunctie momenteel omvat. Eindelijk weer eens een marketingboek die het geheel omvat en je blik verruimd.

Met voorbeelden geeft Frambach aan waar de schoen wringt. Door middel van modellen zet hij zijn ideeën uiteen. Deze modellen werken verhelderend en zorgen ervoor dat je de verbanden beter begrijpt. Het boek is een aanrader voor iedere moderne marketeer om even terug te lezen waar het werkelijk om gaat, namelijk waarde creëren en realiseren voor alle, maar dan ook alle stakeholders. Indien we daartoe in staat zouden zijn, stijgt de relevantie van ons vak enorm. Ja, dan doet marketing er zeker toe om de vraag van de auteur te beantwoorden.

Auteur: Ruud Frambach

Uitgever: Boom

ISBN: 9789401429276 | NUR 802

Eerste druk: 2018

Kernwoorden: marketing, waarde creatie, waarde realisatie