(Recensie) Er gaat niets boven Citymarketing

Recensent:         Eric van Arendonk, Register Marketeer

De auteur legt gedegen uit wat Citymarketing werkelijk inhoudt. En al snel wordt het je duidelijk dat Citymarketing meer is dan een samenvoeging van 2 woorden.

De titel is afgeleid van de pay-off van de stad Groningen; “Er gaat niets boven Groningen”, welke de voormalig Commissaris van de Koningin Vonhoff met zijn zware basstem zo typisch kon laten klinken. De toenmalige campagne vormt een leidraad door het boek met als subtitel Hoe zet je een plaats op de kaart?

Citymarketing is een aparte discipline binnen het marketing vak. Je moet het vak marketing door en door beheersen om hier überhaupt aan te beginnen. De doelgroepen zijn divers en Hospers vat ze samen in de 4 B’s; Bewoners, Bedrijven, Bollebozen en Bezoekers. Daarnaast is er het verschijnsel dat je nagenoeg geen controle hebt over het product. Een stad leeft met al zijn bewoners, instanties, verenigingen, organisaties en bestuurders. De marketeer die citymarketing bedrijft heeft een grote dosis van diplomatie en inlevingsvermogen nodig om tot successen te komen. Al spelenderwijs zal hij meer marketingbewustzijn in de betreffende stad moeten brengen. Hospers typeert het mooi door dat samen te vatten met het woord Regisseur. Alle theorieën en inzichten staaft de auteur met voorbeelden, waarvan het merendeel van de case “Er gaat niets boven Groningen” komen. Maar ook andere campagnes passeren de revue. Zowel successen als mislukkingen komen aan bod.

De auteur geeft het vakgebied Citymarketing goed weer en laat zien dat het werkelijk een unieke manier van marketing bedrijven is. Tevens geeft hij aan hoe Citymarketing in een stad organisatorisch moet worden ingericht. Het voorbestaan van Citymarketing hangt vaak af van bestuurders die ver van het marketing vak af staan. Hospers geeft goed aan hoe je kunt zorgen dat ze elkaar niet in de weg zitten.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die bij Citymarketing betrokken is. Marketeers en ook bijvoorbeeld bestuurders van/in steden om te lezen wat ze wel en niet van citymarketing kunnen verwachten.

NB: In tegenstelling tot de meeste recensies door de Register Marketeers betreft dit de bespreking van een uitgave van enige jaren geleden (red.)

Boekrecensie:  Er gaat niets boven Citymarketing

Auteur:            Gert-Jan Hospers

EAN:                9789461260154

Uitgever:         Haystack

Druk:               Eerste druk 2011

Trefwoorden:   citymarketing, bestuur, stadspromotie, cultuur, gemeente