Next sluit bedrijfsbezoek over retailmedia af met goal Veerman

Afgelopen dinsdag 26 maart vond een zogeheten NIMA Next-bijeenkomst plaats, speciaal voor Register Marketeers en belangstellenden uit het NIMA-netwerk van marketingbestuurders en CMO’s. Next-bijeenkomsten zijn marketingstrategie-sessies, die draaien om de nieuwe samenleving, de nieuwe economie en de nieuwe marketeer. Talpa Network opende om die reden zijn deuren in Hilversum en daarmee het hart van het medialandschap, voor marketing-eindverantwoordelijken en marketeers uit de top van het bedrijfsleven. Tijdens de bijeenkomst werden marketingprofessionals meegenomen in de wereld van retail, de mogelijkheden en onmogelijkheden op het terrein van technologie en innovatie.

Dit verslag is geschreven door Folkert van der Heide RM. Meer over de NIMA Register Marketeers lees je hier

Tibert Verhagen, lector Emerging Technology for Business aan de Hogeschool van Amsterdam, nam bezoekers mee door de diepe krochten van robotica en de meerwaarde van ‘sociale robots’ op de winkelvloer. Een verhaal waarin de vraag centraal stond of sociale robots in de winkel van toegevoegde waarde zijn. Het leverde een enerverende presentatie op over onderzoeksresultaten en antwoord op de vraag of deze robots op een sociale manier klanten kunnen bedienen op de winkelvloer over de assen van oplossingen, latente tekorten aan winkelpersoneel dan wel beleving. Zoiets zet de kwaliteit van dienstverlening immers mogelijk onder druk met dalende klanttevredenheid en dalende omzet als gevolg. In de toepassing schuilt een mogelijke tegenstrijdigheid, maar toch worden er verbluffende resultaten geboekt die van invloed kunnen zijn op de toekomst van sociale robots in het retail-landschap.

Een tweede verdieping in retail werd geboden met een beeldend verhaal door Aniek Verhaar, manager Market Intelligence bij Talpa Networks, tegen een achtergrond van technologie en innovatie. Verhaar deelde ervaringen uit haar 15-jarige loopbaan bij de transformatie van traditionele media naar – onder meer – retailmedia. Is dat een hype of toch the next big thing? Dat bleek een vraag die deze avond boven de markt bleef hangen. Er ontstond een levendige interactie met de aanwezigen die hun ideeën konden ventileren via een online quiz, ingevlochten in de presentatie, waarmee Verhaar haar publiek betrok door een interactieve sessie. Ze deelde met haar toehoorders de gemeenschappelijk visie op retailmedia en de rol die Talpa Network daarin wil spelen bij het verbinden van traditionele media met bekende retailers, waaronder vijf grote supermarktketens die dit land rijk is. Is het hype? Of is het een nieuwe manier van consumenten bereiken die over het algemeen moeilijk voor een boodschap te vangen zijn? De toekomst zal dat uitwijzen. Voor een korte onderbreking ontvingen de aanwezigen meteen een prikkelende quote om tijdens de kleine maaltijd eens goed te kunnen overdenken: ‘Goede CMO’s streven altijd naar solide data-gedreven strategieën en hunkeren naar analytics die consumentengedrag omzetten in effectieve marketingbeslissingen’, zo stelde ze.

Marcel Vogels, oprichter van RetailMedia.One vertelde bevlogen over de theorieën van the dark lord of penetration Byron Sharp en de toepassing van retailmedia om grote groepen, en met name de jongere doelgroepen, te kunnen bereiken voor een eerste aankoop op het schap. Een tastbaar resultaat van communicatie op de winkelvloer. Vogels vervolgde door te stellen dat menselijk gedrag zich moeilijk laat vangen in transacties, clicks, impressies, GRP’s & NPS-scores. Nieuwe meettechnieken en mobiele data bieden mogelijkheden om privacy-vriendelijk dichter bij de consument te komen. Samenvattend, besloot hij dat de data-zijde van media heeft geleid tot het inzicht dat innoveren, met betrekking tot communiceren op de winkelvloer, zal leiden tot het versterken van merken en zal resulteren in roteren van producten. De avond werd voorgezet met een rondleiding om uiteindelijk met een handvol goedgebekte marketeers de studio te komen binnenvallen tijdens een uitzending van het radioprogramma Sven’s 80 list op Radio10. Tijdens de uitzending werd Piet Veerman in het zonnetje gezet, wat een prachtige muzikale omlijsting bleek om als voorproefje te dienen voor Joey Veerman die dezelfde avond zijn eerste doelpunt maakte in het shirt van Oranje. Het had zo moeten zijn!

Foto’s Aylin Colaker