Shinen op de longlist voor LinkedIn’s Most Engaged Marketeer


Senior Marketing Professional Edwin Blok – Van Enck was er zelf ook een beetje beduusd van, maar leuk is het zeker: De adviseur Marketing & Communicatie van Rabobank Eindhoven-Veldhoven is door LinkedIn genomineerd als ‘LinkedIn’s Most Engaged Marketeer 2017′. Daarmee behoort hij volgens LinkedIn tot de Top-10 van Nederland in zijn specialisme. Op donderdag 7 december zal de bekendmaking van de winnaar plaatsvinden alsook een ronde tafel. Nou LinkedInnen we allemaal en lijkt het netwerk ook aan relevantie te groeien, maar écht in een rijtje meest invloedrijke marketeers komen is toch bijzonder. Een kort vraaggesprek over de vraag wat je daarvoor doet (of laat): ‘Ik verwonder me over dingen en dat deel ik met enige regelmaat’.


Door Luuk Ros*

Je bent genomineerd als LinkedIn’s Most Engaged Marketeer 2017, Was dat een bewussie? Kende je die verkiezing?
Ik kende de verkiezing niet. Ondanks dat 2017 het 5e achtereenvolgende jaar is waarin LinkedIn deze verkiezing organiseert, was ik ook een beetje verrast.

Wat doe jij specifiek op LinkedIn? Zit daar een idee achter of ben je gewoon een marketing-junkie?
Verschillende dingen. Het platform is zowel een verlenging van mijn offline contacten als het startpunt naar nieuwe persoonlijke contacten. Het is een integraal onderdeel van hoe ik naar mijn netwerk kijk; hoe ik mijzelf informeer over ontwikkelingen in de markt, nieuwe uitdagingen die mensen aangaan en kennis die ik kan verbinden.

En heb je dan binnen marketing een specifieke claim of scope? In welk deelgebied ben jij dé expert?
Ik wil het graag Regional Marketing noemen. Lokale ontwikkelingen, innovaties of interessante feiten waarover ik met een marketingbril schrijf.  Of dat ik mensen uitdaag om de wereld om zich heen juist met een andere bril te bekijken. Ik verwonder me over dingen en dat deel ik met enige regelmaat.

Wat onderscheidt LinkedIn voor jou in vergelijking met andere sociale media of bijvoorbeeld een persoonlijk blog?
Voor mij zit het onderscheid vooral in de interactie. Ik durf wel te stellen dat het een perfecte plek is om te filosoferen over het vak, maar ook over algemene dingen. Combineer dit met het gegeven dat ik ook direct toegang heb tot een gigantische kennispool – zowel mijn eigen netwerk als het netwerk van het netwerk – ; dan is er voor mij op dit moment geen enkel platform dat het zakelijk domein zo goed kan bedienen.

En is jouw manier van omgaan met een platform als LinkedIn geschikt voor iedereen of moet je wel een neusje voor nieuws en momentum hebben?
Als je bewust bent van je omgeving en wat je doet zélf ook ziet als interessante content, dan is LinkedIn geschikt voor iedereen. Investeer, leer, deel, verbind en oogst.

Zo’n nominatie komt niet uit de lucht vallen dus kennelijk ben je redelijk thuis op LinkedIn. Voor de light users: wat is daar in de afgelopen maanden, jaren aan het veranderen voor marketeers?
Rich content is een grote verandering in mijn ogen. Foto en video dus, en hoe beeld jouw verhaal kan versterken. Maar wellicht is de grootste verandering het gebruik dóór gebruikers. De grens tussen persoonlijk en zakelijk vervaagt in een rap tempo. Begrijp me niet verkeerd: wie ik ben als persoon is een combinatie van mij als mens en als vakman. Ik vind het belangrijk dat mijn netwerk op grote lijnen ook bekend is met persoonlijke ontwikkelingen. Zoals het feit dat ik dit jaar ben getrouwd en mijn naam heb gewijzigd. Deze dingen maken mij ook ‘Edwin’. Maar het slaat door als er posts voorbijkomen over de geslaagde vakantie, stapavond of reacties op posts die je nog eerder doen denken aan POWned dan aan een zakelijk, professioneel netwerk. Daar ligt wat mij betreft zowel een taak voor mij als gebruiker als voor LinkedIn. Koester de kwaliteit!

Waar vind je eigenlijk de tijd om zo engaged te raken via LinkedIn, hoe organiseer je dat?
Haha, die vind ik niet. Ik wil dat het een integraal onderdeel is van mijn werk, wie ik ben, waar mijn bedrijf voor staat en wat ik voor mijn netwerk kan betekenen. Het in planningen, hokjes of vakjes passen, voelt daarbij niet goed. Geef je zelf ook de ruimte om juist niet te posten. Forceer niets. Hoe leuker jij het namelijk vindt, des te sterker straalt dat af op de content die je deelt. En mooie, inspirerende, uitdagende of leuke content vinden we toch allemaal interessant?

Over de nominatie van Edwin is nog breaking news binnengekomen… lees verder

 


* Luuk Ros is Manager Content & Business bij NIMA