Simply the best – Adriaan Oomen

Adriaan Oomen

Eén keer per jaar organiseren wij The Best of NIMA. Tijdens dit event komen onze vijf beste sprekers van het afgelopen jaar samen. Ze geven dan ieder een training van een uur over hun eigen onderwerp. Ook dit jaar zijn er weer vijf toppers uitgeroepen tot The Best of NIMA. Dit jaar is onze kenner op het gebied van creatieve concepten, big ideas en excellente briefings: Adriaan Oomen uitgeroepen tot één van onze beste sprekers.

We stellen Adriaan graag aan je voor aan de hand van een aantal vragen

Adriaan, kun je ons wat meer vertellen over je achtergrond?

‘Als jochie van negen werd ik verliefd op het meisje van de  Coca-Cola ‘Hilltop’ commercial  en raakte ik gefascineerd door de magische verbeeldingskracht van reclame. Daarom ging ik communicatie en marketing studeren. En dat is ook de reden dat ik in mijn loopbaan bij KPN, Reaal en Rabobank altijd op zoek ben gegaan naar de beste aanpak voor het creëren van een onweerstaanbare belofte, waarmee je mensen in het hart raakt. 

Hoe ben je gekomen waar je nu bent? Neem ons eens mee in je ervaring(en).

‘Bij de Rabobank kwam alles samen. De door mij geleide Jochem de Bruin campagne, waarin de bank haar nieuwe belofte introduceerde (‘Het is tijd voor een bank die het anders doet’), zorgde voor kippenvel bij klanten en medewerkers. En wist zo het bestaansrecht van de bank (de coöperatie) op een onweerstaanbare manier tot leven te brengen. 

Daarmee won de bank alle grote reclame- en marketingawards. Waaronder de ‘Gouden Effie’ voor de meest effectieve campagne van Nederland. Ik realiseerde me dat ik de juiste formule had ontdekt. En besloot dat ik daar ook andere organisaties mee wilde helpen. Dat was de start van mijn eigen bedrijf.’

Wat was de meest impactvolle en tegelijk leerzame ‘afslag’ die je in jouw loopbaan hebt gemaakt? Wat heb je geleerd? 

‘Het eerste moment was het besluit dat ik in 2006 nam om voor mezelf te beginnen. Ik was op het reclamefesitval in Cannes en besloot om gehoor te geven aan mijn vrijheidsdrang en weg te gaan bij de Rabobank om mijn eigen bedrijfje te starten. Mijn partner kwam er al snel bij en we beleefden veel hoge pieken en soms ook diepe dalen.

Het tweede moment was vorige jaar, in 2021. Ik stond op het punt met enkele creatieve partners een marketing- en reclamebureau op te richten, toen ik letterlijk geveld werd door een beknelde rugzenuw. Ik kon niet meer lopen, niet meer werken, bijna niets meer. Na een spoedoperatie begon de lange weg naar herstel. En ik merkte dat het gedroomde bureau niet van de grond kwam toen ik daar zelf geen energie in kon steken. Dat was een echte eye-opener! Ik besloot toen om als mezelf verder te gaan. Gewoon als Adriaan Oomen, beloftebrenger, zonder de façade van een mooi bureau. En het voelt heerlijk! Achteraf gezien was die beknelde rugzenuw dus een ‘blessing in disguise’.

De komende vijf à tien jaar overdenkend, op welk (vak)deelterrein wil je jezelf nog scholen? Welke kennis of competentie ga je aanleren of oppakken?

‘Mijn opdrachten spelen op het snijpunt van marketing, communicatie en organisatie. Daarom heb ik me de afgelopen jaren daarom verdiept in verandermanagement en dat wil ik nog wat verder uitdiepen. Zeker in het licht van ‘positioneren vanuit een purpose’. Daarin is nog meer dan bij een ‘gewone’ positionering essentieel ‘to walk the talk’. Daarnaast ben ik bezig met mijn Vaarbewijs en overweeg ik een cursus Spaans.’

Heb je iemand waar je tegen op kijkt, een inspirator?

‘Ik kijk met bewondering naar meerdere personen. Mijn ‘oude’ inspirators zijn Gert Sluis (destijds hoofd communicatie bij Rabobank), Alfred Levi en reclameman Aad Kuijper. Nu kijk ik naar Kees Klomp, inspirator achter ‘De Betekeniseconomie’ en auteur van ‘Thrive’, Marc Ritson natuurlijk. En ik volg met belangstelling ‘The New Kids On The Block-selectie’ van SAN, waar de nieuwste en spannendste bureaus voor worden geselecteerd. Voor mijn hobby (koken) ben ik verslingerd aan NJAM tv (met overwegend Vlaamse Topkoks) en 24Kitchen als goede tweede.’

Wil je Adriaan in actie zien? Kom dan op 7 juli 2022 naar The Best of NIMA of volg een van zijn trainingen. Bij NIMA geeft Adriaan de Workshop: Creatieve Concepten Beoordelen en de Vaardigheidstraining: Excellente Briefings Ontwikkelen.