Terug naar de coöperatieve basis: De merkupdate van Rabobank

Bij VIM Group boden we ondersteuning bij het projectmanagement en de implementatie van het vernieuwde merk. We gingen aan tafel met Chris Kersbergen, Global Head of Brand bij Rabobank, voor een gesprek over de recente merktransformatie en wat dit voor de organisatie betekent.

Rabobank is een van ’s werelds grootste financiële instellingen en actief in meer dan 40 landen. Haar geschiedenis gaat ruim 120 jaar terug toen Rabobank het licht zag als coöperatieve leenbank. In Nederland ontwikkelde de bank in de loop der jaren ruim 2.000 financiële producten voor particuliere cliënten en 1.400 financiële producten voor zakelijke klanten. Wereldwijd heeft de organisatie 976 verschillende bedrijfsentiteiten. De afgelopen jaren liep Rabobank echter tegen een probleem aan dat herkenbaar is voor organisaties van haar omvang.

“Een van onze grootste uitdagingen was functioneel, namelijk dat het ons al een tijd niet lukte om een consistente visuele identiteit te waarborgen. We hebben een ′wall of shame′ ingericht met allerlei verschillende logo’s, toepassingen en variaties die niet on-brand zijn. Omdat we bij Rabobank lokale autonomie stimuleren, voegen collega’s van diverse afdelingen steeds nieuwe dingen aan het merk toe. Vraag je twaalf mensen naar hun beeld van Rabobank, dan krijg je dertien verschillende antwoorden krijgen”, aldus Kersbergen.

Hoewel dit project op zich al omvangrijk en complex genoeg was, stond Rabobank voor een nog grotere uitdaging:

“Het centraliseren en vereenvoudigen van de merkarchitectuur en een nieuwe visuele identiteit betekende ook dat we ons de vraag moesten stellen wat het in de praktijk betekent om één sterk Rabobank merk te voeren. Na uitgebreid kritisch zelfonderzoek en diverse analyses kwamen we uit bij een terugkeer naar onze basis. Rabobank is ooit gestart als coöperatieve leenbank. Onze organisatie is opgericht vanuit het idee dat wat je zelf niet kunt bereiken, je wel samen kunt bereiken. Daarom hebben we het coöperatieve karakter van het merk opnieuw centraal gesteld binnen onze visuele identiteit. We zijn gestart met een bedrijfsbreed programma om de coöperatieve identiteit van binnenuit nieuw leven in te blazen.”

Lees het volledige artikel hier. Eerder verschenen op