Vrijdag 26 november vindt The Best of NIMA plaats. Tijdens dit jaarlijks terugkerende event geven de vijf best beoordeelde NIMA-sprekers van het jaar 2020, beoordeeld met een 8,5 of hoger, een presentatie/inspiratiesessie. In aanloop naar The Best of NIMA hebben we deze toppers vijf vragen gesteld. De variërend van hoe zij aspecten van het marketingvak ervaren tot wat zij als professional nog willen leren. Richard van der Blom van Just Connecting presenteert tijdens The Best of NIMA ‘Kraak de LinkedIn Code’ en is de tweede in deze vijf-luik.

Wat fascineert jou momenteel het meest in het marketingvak? (theorie, praktijk, discussies die lopen)
Ik ben zelf geen marketeer, maar meer een consultant/trainer die al jaren opereert op het snijvlak van social & virtual selling en digital marketing. Wat mij nog steeds fascineert, is dat veel mensen de mond vol hebben van ‘Sales & Marketing Alignment’, maar dat de meeste van die afdelingen in grote(re) bedrijven nog steeds aangestuurd worden op verschillende KPI’s en resultaatgebieden. Ik probeer mijn klanten te overtuigen om beide afdelingen gezamenlijk verantwoordelijk te maken voor klantbehoud (upselling/cross-selling) en acquisitie. De resultaten – als je deze stap durft te zetten – zijn verbluffend!

Wat is het slechtst begrepen onderdeel van jouw expertisegebied? Welk vooroordeel, welke denkfout lijkt ie-de-reen te maken?
Kijk je sec naar hoe marketingafdelingen (bedrijven) LinkedIn gebruiken, dan gaat het erom hoe we denken conversie te bereiken. Veel marketeers denken primair nog steeds aan traffic naar de website brengen en daar converteren. Terwijl juist veel mensen op LinkedIn niet engagen met bedrijven en hun posts. En ook niet klikken op advertenties. Maak dus gebruik van je medewerkers (employee advocacy) en geef die mensen de ruimte om de conversie op LinkedIn te laten plaatsvinden. Minder makkelijk te tracken voor je interne rapportages, maar uiteindelijk veel succesvoller.

Wat was de meest impactvolle en tegelijk leerzame ‘afslag’ die je in jouw loopbaan hebt gemaakt? Wat heb je geleerd?
Klinkt cliché, maar de keuze om focus aan te brengen. Toen ik in 2009 begon met mijn eigen onderneming, had ik geen idee dat ik ruim tien jaar later training zou geven aan de sales- en marketingprofessionals van bedrijven als Nestlé, IBM, ING Nederland, Pearson en InterSystem. In 2015 besloot ik te stoppen met alle andere platformen en me 100% te focussen op LinkedIn. Eind 2019, juist voor de ellende begon, besloot ik om te stoppen met reizen en hotels (vanwege de vele offline trainingen in Europa) en over te stappen op online trainingen, opgevolgd door e-Learning. Focussen loont!

De komende vijf à tien jaar overdenkend: Op welk (vak)deelterrein wil je jezelf nog scholen? Welke kennis of competentie ga je aanleren of oppakken?
Goede vraag, maar ik heb eigenlijk nooit een helder antwoord hierop. Ik ontdek nieuwe onderwerpen, kennisgebieden tijdens mijn werk en door de vele slimme mensen die ik wekelijks mag ontmoeten. Voorlopig valt er nog genoeg te leren op het gebied van virtual & remote selling, en vanwege de focus (zie vorig antwoord) past daar nu even niks anders bij.

Welk boek, welk artikel, welke presentatie op YouTube zou je iedereen in het vak aanraden en waarom?
Iets geheel onverwachts, ik zou iedereen eens willen uitdagen om je te verdiepen in Ikigai, daar vind je verschillende (werk)boeken over. Kort gezegd ‘the reason for being’. Als het je lukt dat te doen waar je goed in bent, wat je leuk vindt, de wereld behoefte aan heeft en mensen je voor willen belonen, dan heb je je Ikigai gevonden. Ik vind het enorm interessante materie om door te nemen.

Wil jij 26 november ook aanwezig zijn bij The Best of NIMA? Schrijf je dan snel in.