Boekrecensie van ‘De 33 beste beïnvloedingstechnieken uit de reclame’ (Marc Andrews ea.)

Als je mensen vraagt of reclame werkt, zeggen ze bijna altijd: ‘Ja, maar niet bij mij’, aldus journalist Erik Clark. Twee populaire discussies onder marketeers gaan over het effect van reclame en het effect van beïnvloedingstechnieken. We raken er niet over uitgesproken. Van kosten tot kliks. En van nudging tot neuromarketing. 

Deze recensie is geschreven door Wilco Verdoold RM, als Register Marketeer verbonden aan NIMA, digitaal strateeg, spreker, trainer, auteur en geek. Hij is marketing- en innovatieconsultant via zijn eigen bedrijf verdoold.com en als docent/onderzoeker verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.

Het boek ‘De 33 beste beïnvloedingstechnieken uit de reclame’ is vooral een inspirerend en toegankelijk overzicht. Ongecompliceerd beschrijven de drie auteurs 33 verschillende technieken. Van basale trucjes tot listige tactieken. Van Cialdini’s klassiekers als autoriteit, reciprociteit en schaarste, tot minder bekende concepten als astroturfing en doublespeak. 

Een voorbeeld: Een van de 33 besproken technieken is Antropomorfisme. Dat is de neiging om dieren en dingen in tekst en afbeeldingen menselijke kenmerken te geven. Je gebruikt het om consumenten makkelijker een band te laten voelen met producten. Pinokkio is gewoon een animatie van een houten marionet, toch kunnen zowel kinderen als volwassen met Pinokkio meeleven, hem aanmoedigen en zelf aan het eind van de film ontroerd een traantje wegpikken. Maar het kan ook anders. Heineken is befaamd om de iets gekantelde e’s in het logo, waardoor ze lijken te lachen. Hierdoor krijgt het logo een vrolijkere, vriendelijkere en menselijkere uitstraling.

Dit artikel is geschreven door Wilco Verdoold RM lid van de NIMA Register Marketeers Community