Het programma van Marketing19 is rond: een bijzondere cyclus Masterclasses die NIMA aanbiedt aan vakgenoten die weinig tijd en veel ambitie hebben om het verschil te maken. Meetbaar, haalbaar en schaalbaar. In vijf avonden krijg je: Brandmanagement in tijden van Purpose, Gedragsbeïnvloeding in tijden van Neurowetenschap, Customer Experience management in tijden van next level Klantreizen, Communicatie in tijden van Contentmarketing en Contact in a Connected World. Als je de marketing-bullshitbingokaart nú nog niet vol hebt, heb je per ongeluk de fiscale-analistenversie te pakken. Toch kon het niet korter of duidelijker: trends komen meestal in het Engels.

Jaarlijks analyseert Team NIMA zo’n tien serieuze marketingtrendlijsten én onderzoeken onder vakgenoten om antwoord te krijgen op de vraag wat the next big thing wordt waar we serieus rekening mee moeten houden bij de uitoefening van ons vak. Geen rages of hypes, maar ontwikkelingen. Bij die thema’s worden docenten gezocht die begrijpen wat marketing ís en waartoe het moet leiden: vraag in de markt en de afzet van diensten en producten. Vanaf eind november tot begin februari worden die thema’s aangeboden aan NIMA Members als cyclus van vijf avonden, met steeds dezelfde opbouw: een korte uiteenzetting van de stand van zaken, een analyse van de huidige ontwikkeling en voorspelling over de rol en betekenis voor het marketingvak en de marketingfunctie. De cyclus wordt doorgaans goed bezocht en gewaardeerd door zowel NIMA Members als niet aangesloten leden en biedt veel ruimte aan interactiviteit en uitwissing van ervaring en ideeën.

Marketing 19 loopt dit najaar/voorjaar tussen 28 november en 13 februari. Plaats van handeling is Youmeet in Utrecht en deelnemers met een persoonsgebonden titel ontvangen 15 PE-punten. Veel meer informatie over de inhoud van de classes vind je hier. In een notendop kun je het volgende verwachten:

28 november 2018 – Brandmanagement in tijden van Purpose door Guy van Liemt RM
Brand Management is een hot topic in marketing, al was het maar omdat er door lang niet alle marketeers – ook seniors – wordt begrepen hoe belangrijk Brand Management ís en dat het daadwerkelijk onder verantwoordelijkheid valt van marketeers. Toch is het vaak het vertrekpunt van marketingcommunicatie en interessanter: bij twijfel zijn de merkwaarden en missie altijd de eerste of de laatste raadgever.

12 december 2018 – What’s on my mind – gedragsbeïnvloeding ten gunste van het bedrijfsresultaat door Pieter Jan Troost
Leer wat je moet weten en doen om ‘gewenst gedrag’ te creëren en mensen te beïnvloeden ten gunste van het bedrijfsresultaat: design vanuit gedragspsychologie. De laatste decennia is de gedragsbeïnvloeding almaar subtieler en preciezer geworden, mede dankzij het voortschrijdende inzicht in het menselijk gedrag en de beschikbaarheid van immens grote hoeveelheden data.

23 januari 2019 –  CEX Sells door Beate van Dongen Crombachs
Succesvolle bedrijven geven hun customer experience vorm vanuit een sterke filosofie waar het merk voor staat en relateren daar alles wat ze doen aan. Tijdens deze sessie gaat Beate in op de zes succesfactoren voor effectieve omnichannel customer experiences. Aan de hand van een theoretisch kader, cases uit het boek CEX Sells en individuele oefeningen worden deelnemers meegenomen in de wereld van Customer Experience (CEX) en krijgen ze handreikingen voor het concreet verbeteren van de eigen klantbeleving.

30 januari 2019 – Understanding Customer Communication door Jos Govaart
Hoe reageren klanten en maatschappij écht op commerciële uitingen van organisaties? Wat wordt gezien als authentieke content? Waar zijn commerciële organisaties echt het contact met het publiek verloren? Hoe ga je om met mensen die hun mening al klaarhebben en zich uiten zonder kennis van zaken? In deze sessie neemt Jos Govaart je mee langs de realiteit van echte casuïstiek. Wat zou jij doen? Wat heeft hij besloten? Hoe pakte dat uit?

13 februari 2019 – Contact in a connected world door Leon Jansen
2018 was het jaar waarin Mark Zuckerberg zijn woordje kwam doen in de parlementen van de VS en EU. Dit was het jaar waarin Arjen Lubach opriep om Facebook-accounts op te doeken. Dit was het jaar waarin duizenden ‘op spoedcursus GDPR’ werden gestuurd. Tijdens deze laatste sessie van Marketing 2019 krijg je een geactualiseerde wrap up die antwoord geeft op de vraag waar we staan en waar het heen gaat. Data, privacy, tech, AI, gepersonaliseerde content op basis van algoritmen: wat doet dat voor marketing?