Volle bak bij 9e editie Sierteelt Marketing Event: To brand or not to brand

Het 9e Sierteelt Marketing Event trok deze week een overvolle zaal op de inspirerende locatie van Lely in Maassluis. Met het prikkelende thema ‘To brand or not to brand’ wist het event maar liefst 130 sierteelt marketeers te boeien, terwijl nog meer geïnteresseerden op de wachtlijst stonden. Het was zonder twijfel de drukst bezochte editie ooit.

De wereld van branding stond dit event centraal. Het belang van een sterk werkgeversmerk om talent aan te trekken en te behouden werd benadrukt, evenals de impact van productmerken in een markt waarin producten vaak op elkaar lijken. Merkexpert Ruud Boer deelde inzichten, waarbij hij benadrukte dat wat mensen over een merk zeggen alleen bestaat in het hoofd van de doelgroep. Het is ongrijpbaar maar zeker wel aanwezig. “Een merk is pas een merk als het in het hoofd zit van je doelgroep. Het is dus veel meer dan een logo. Je logo op een doos bloemen is dus nog geen merk!”

De vraag van het event was of merkontwikkeling binnen de sierteelt mogelijk is. Fred van der Hoeven, Business Initiator bij Royal FloraHolland, bood inzicht in bestaande merken en toekomstige ontwikkelingen, zij het met de kanttekening dat veel merken in de sector nogal ‘eendimensionaal’ zijn, vaak ontbreekt het nog aan beleving of emotie. We staan volgens Van der Hoeven met de sierteelt pas in de eerste fase/ begin van de tweede fase van de Product Life Cycle, in de fase van introductie/groei. Ter afsluiting  nodigt hij de marketeers in onze sector uit om niet langer in de caravan te blijven zitten, maar in de auto te gaan zitten, via de achterbank en dan uiteindelijk achter het stuur!

Ruud Boer en Mattijs Bodegom deelden hun perspectieven op het bereiken van de consument met bloemen- en plantenmerken. Beiden zeggen dat het zeker niet onmogelijk is, maar dat het dan wel belangrijk is om goed duidelijk te krijgen wat het doel en de middelen zijn die daarvoor nodig zijn. Dat je naast ratio zeker ook emotie toe moet voegen en dat een echt merk bouwen tijd kost.

Bodegom loopt al wat jaren mee in de marketing in de sierteeltsector. Momenteel is hij marketing en communicatie manager van Koppert, waar hij recent een volledige rebranding begeleid heeft. Hij nam de aanwezigen mee in de route die zij hierin bewandeld hebben. Zijn advies is een projectteam te maken van medewerkers en hen vooraf mee te nemen in het rebranding proces. Zeker als je te maken hebt met verschillende locaties, landen, talen en culturen creeer je zo meer betrokkenheid en gedragenheid.

Ook kregen de medewerkers bij de lancering allemaal een trui met het nieuwe logo: “Geef de medewerkers iets, ze zijn letterlijk je ambassadeurs. Laat ze letterlijk je nieuwe huisstijl omarmen. Dit zorgt echt voor trotse medewerkers.”

Henk van Dongen, bekend als de ‘shitmanager’ van Lely, bracht een verrassende twist door de sierteeltmarketeers mee te nemen in de wereld van koeienwelzijn. De inspirerende locatie van Lely bleek niet alleen een fysieke setting, maar ook een bron van innovatie en vooruitgang in sectoren zoals melk-, mest- en voederrobots voor de melkveehouderij.

Het Sierteelt Marketing Event werd georganiseerd door Nima Foodchain & Agrimarketing, onder leiding van Caroline Nederpelt, Cock van Bommel en Ronald van Schie.

Save the date: De 10 editie van het Sierteelt Marketing Event vindt plaats op 26 september 2024. Dit wordt een bijzonder interessante en leerzame jubileumeditie dus zet hem in je agenda!

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Floranews