Gea Barth, voorzitter van het NIMA Senior Professionals-bestuur, heeft afgelopen januari de Workshop: Creatieve Concepten Beoordelen gevolgd. In deze workshop leer je hoe je buikgevoel en ratio combineert en hoe je effectieve, creatieve voorstellen krijgt. We hebben haar gevraagd om een eerlijk oordeel te geven over de workshop. Hieronder lees je waarom ze voor de training gekozen heeft en wat ze ervan vindt.

‘In de afgelopen jaren heb ik best veel creatieve concepten voorbij zien komen.

Ik heb het altijd lastig gevonden, om een goede objectieve beoordeling terug te geven. Mijn buikgevoel was/is altijd een belangrijke leidraad. Maar dat is toch moeilijk om anderen mee te overtuigen. Dus toen ik de workshop van NIMA voorbij zag komen, dacht ik die gaan we volgen.

In de sessie met Adriaan Oomen heb ik geleerd dat je buikgevoel heel belangrijk is. Maar ook dat je via een eenvoudig stappenplan meer ratio kan toevoegen, waarna je een weloverwogen beslissing kan maken.

Efficiënte trainingsopzet

De workshop was twee keer een halve dag online. Voor mij een perfecte en efficiënte manier van een training volgen. Niet te lang, waardoor je de focus goed vasthoudt. En verdeeld over twee dagdelen waardoor je het eerste deel kon verwerken en oefenen alvorens je met het tweede deel startte.

Aan de workshop deed een kleine groep enthousiaste marketeers mee, allen met een hoop ervaring in het vakgebied. Doordat de groep klein was, kon iedereen zijn ervaring delen. Hierdoor leerden we niet alleen van Adriaan maar ook van elkaar.

Wat deze workshop anders maakte dan anderen, is het feit dat er enorm veel praktijkvoorbeelden getoond werden. Samen met het stuk theorie kon je eigenlijk al veel oefenen. De theoretische handvatten kon je meteen toepassen, waardoor er gelijk meer (zelf)vertrouwen ontstond.

De vragen die centraal staan

Wanneer je een concept gaat beoordelen ga je door een aantal fases heen. Je ziet het concept, moet het beoordelen, maar je moet ook de regie behouden. Daarbij moet je ook je team/directie/ MT mee zien te nemen. De vraag is hoe je dat het beste aanpakt. Zeker als je een overenthousiast reclamebureau hebt dat iedereen inpakt. Adriaan heeft ons van heel goede tips en een stappenplan voorzien. Met die tips en het plan kunnen we deze vragen goed beantwoorden en zelf de regie behouden. Zo is één van de tips een vrij eenvoudige; laat je team van beoordelaars niet meteen een oordeel geven, maar laat ze er een nachtje over slapen. Pak de volgende dag een tweede feedback ronde en beslis dan of je wel/niet doorgaat.

Echt een aanrader

Wanneer jij in de positie bent dat je over creatieve concepten (mede)beslist, dan is deze workshop een echte aanrader. Zeker als je daarna ook nog een directie moet overtuigen!

Meer informatie over de Workshop: Creatieve Concepten Beoordelen vind je hier.