Zo effectief is tv-reclame

Tv-reclame is minder effectief dan je dacht. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek in de VS naar de verkoopeffecten van vier jaar adverteren op tv, voor 288 verschillende merken. Daaruit kwam naar voren dat tv-reclame zeker effect kan hebben, maar wel aanzienlijk minder dan wat de afgelopen vijftig jaar is gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Hoe kan dit?

De auteurs van het onderzoek wijten het verschil in effectiviteit in deze en voorgaande onderzoeken vooral aan de ‘publication bias’: een artikel dat niet of nauwelijks effect laat zien, heeft veel minder kans om in een wetenschappelijk tijdschrift terecht te komen dan een artikel met spectaculaire resultaten. Geldt de ‘publication bias’ dan ook voor artikelen over de effectiviteit van andere mediumtypen? Shapiro’s onderkoelde reactie: “Niets in ons onderzoek sluit die mogelijkheid uit.”

Lees dit artikel op

 

Let op!
Marketingfacts-auteur John Faasse organiseert in samenwerking met Marketingfacts woensdag 18 november ‘De toekomst van het bereiksonderzoek’: Hoe het bereiksonderzoek eruit gaat zien bepaalt wat u straks voor uw reclame betaalt. Praat mee! Hier aanmelden: https://uitbijter.nl/keizersgracht-conferenties/