Examentips - NIMA

Examentips

Examen doen is spannend, al hoeft spanning een goede prestatie niet in de weg te staan. Twijfel je aan jezelf of het zal lukken? Daar zal iedereen wel eens last van hebben, maar twijfel dan op een geschikt moment en niet op het examen zelf.

Het examen halen, door te rekenen op je geluk is onverstandig. Slagen doe je op grond van goede voorbereiding en goede examentechniek.

Spanning heb je nodig, maar piekeren kan hinderen
Uit onderzoek blijkt dat lichamelijke spanning (zenuwachtigheid, droge keel, misselijk, enz.) nauwelijks invloed heeft op presteren, maar dat gepieker wel een slechte invloed kan hebben. Eenvoudig gezegd: piekeren hindert bij het nadenken en hier zal je een beetje handig mee om moeten gaan. Soms zit er niets anders op dan maar te accepteren dat je twijfelt aan je kansen, maar twijfel zo weinig mogelijk tijdens het examen zelf. Probeer het gepieker niet krampachtig weg te drukken, maar verschuif deze gedachten naar een later moment.

Een goede voorbereiding is de basis voor succes en vertrouwen
Geen betere garantie op succes dan een goede voorbereiding. Het examen zelf is onderdeel van een lang proces van voorbereiden en is een toetsing of je de stof goed genoeg beheerst. Je moet na veel oefenen laten zien dat je de stof begrijpt en/of over vaardigheden beschikt. Het kan in een black-out voorkomen dat deze kennis tijdelijk niet toegankelijk is. Daar is het volgende aan te doen:

  • Blijf nooit krampachtig doorzoeken, want dat versterkt de blokkering.
  • Ga naar de volgende opgave, pauzeer even, ga naar de WC, eet en drink wat.
  • Als je goed bent voorbereid, dan komt het vanzelf wel terug.
  • Je hoeft trouwens niet √°lles te weten, als het maar genoeg is.

Examentechniek helpt om het beste er van te maken
Voor de verschillende soorten opgaven is het moeilijk een standaardrecept te geven. Maar hoe dan ook: neem even de tijd om na te denken en jaag jezelf niet op. Lees de vraag¬†zorgvuldig, maak wat aantekeningen voor het antwoord en ga dan aan de slag. Als je iets niet meteen weet, dan betekent het¬†hooguit dat je moet nadenken. Ook hierbij geldt: blijft niet ‘kleven’ aan een opgave die niet meteen lukt. Neem de volgende.

Do’s en dont’s

Do’s¬† Dont’s
Besef dat het examen onderdeel is van een groter geheel en het resultaat niet afhangt van laatste uren. Tot het laatste moment doorleren.
Verdeel de tijd, pauzeer tussendoor, neem wat te eten, drinken, snoepen mee. Opgejaagd de examenopgaven maken.
Negeer¬†negatieve praat of verzoek mensen daarmee op te houden. Laat je niet¬†opjutten door anderen: ‘Ben je al zenuwachtig?’, ‘Vorige keer is meer dan de helft gezakt’, enz.
Bouw zelfvertrouwen op; denk aan alle voorbereiding, toetsen, enz. Laat je niet alleen maar door anderen geruststellen:¬†‘Je kunt het best’.
Om opgaven op te lossen heb je tijd nodig om na te denken, neem die tijd ook. In paniek raken als je iets niet meteen weet.
Ga door naar de volgende opgave wanneer je niet verder komt met de huidige vraag. Probeer deze vraag op een later moment af te maken. Blijven hangen aan een vraag / opgave die je niet weet.
WordPress Themes
MENU
NIMA
X
X
X