Examencollege

Het NIMA Examencollege is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de examens. Het college heeft een vetorecht om een examen goed of af te keuren. 

Het NIMA Examencollege wordt vertegenwoordigd door professoren en professionals uit verschillende deelgebieden van marketing, communicatie, sales en marktonderzoek, te weten:

Allard van Riel, Chantal Groot Kormelink RMHarry Steenkamp, Marjolein Visser RMHans Vosmer, André Westra en Edward Groenland .

 

Allard van Riel (vice-voorzitter)
“Voor mij is het NIMA C Diploma een essentieel bewijs van inzicht in – en beheersing van – strategische marketingvraagstukken dat bij geen enkele marketingmanager van middelgrote bedrijven in Nederland zou mogen ontbreken.”

Allard van Riel is hoogleraar marketing aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast zit hij de vakgroep Marketing voor en is hij Vice-decaan onderzoek aan de Nijmegen School of Management.

Hij studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam, was jarenlang werkzaam in sales in het academische uitgeversbedrijf, en promoveerde aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift ‘Effective decision-making in the High-Tech Service Innovation process’. In zijn onderzoek verkent hij succesfactoren van diensteninnovatie in Retail- en zorgomgevingen. Zijn focus ligt daarbij op cognitieve en collaboratieve processen van managers en klanten. Hij publiceert regelmatig in tijdschriften als Journal of Service Management, Journal of Product Innovation Management en Industrial Marketing Management.

 

Drs. Chantal Groot Kormelink RM (referent marketing-B)

Chantal Groot Kormelink RM heeft Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen gestudeerd en heeft daarna diverse marketingopleidingen bij SRM gedaan. Ze heeft 20 jaar marketingervaring bij o.a. Microsoft, Essent en Wolters Kluwer. Sinds 2014 is zij Manager Marketing en Communicatie bij Cortina fietsen. Ze is tevens docent bij Hogeschool Windesheim, lid van de Raad van Toezicht van Viattence en van BINK kinderopvang en ze is examinator en mentor bij SRM.

 

Harry Steenkamp (referent Consumentenmarketing-B)
“Een NIMA Diploma is een springplank van een praktijkgerichte opleiding naar een glanzende carrière.”

Harry Steenkamp is afgestudeerd aan de Faculteit Economische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit van Groningen, was daarnaast actief in de Economische Faculteitsvereniging (EFV) waarvan hij drie jaar voorzitter was. Hij heeft naast zijn baan bestuursfuncties bij de Stichting Marathon van Amsterdam, NIMA Examencollege en DMS (Decision Makers Survey) en is medeoprichter van Het Oplage Instituut (HOI). Sinds 2003 is hij algemeen directeur van De Zaak, het multimediaplatform voor het MKB met tijdschrift, nieuwsbrief, pockets, seminars en de site dezaak.nl. Andere internetsites van De Zaak zijn verenigingen.nl en ondernemingsbeurs.nl. Daarvoor was hij directeur van internet provider Freeler, het Jongerenplatform Yellow, manager media en direct marketing bij de Postbank, algemeen directeur van de Viewgroep (Directview en Heliview) en is zijn carrière in 1981 gestart bij TNT Post als marketingmanager.

 

Marjolein Visser RM

Marjolein Visser RM werd zich begin jaren negentig bewust van de baanbrekende mogelijkheden van online marketing tijdens de eerste internetcursus in Nederland. Sinds die tijd werkt zij als adviseur en interim-manager gepassioneerd aan innovatie van businessmodellen en het optimaliseren van de ROI van marketing. Marjolein Visser is managing consultant van marketingadviesbureau MarketWise (www.market-wise.nl), associé van Boer & Croon (www.boercroon.nl) en gecertificeerd Marketing Auditor. Als oprichter en eigenaar van TourWise, online marketingoplossingen voor toerisme en recreatie, leerde zij ook de praktische kant van het vak tot in detail kennen. Visser werkte in marketing- en directiefuncties voor ondermeer De Hypothekers Associatie, Achmea Zilveren Kruis, Delta Lloyd, AEGON, SNS Bank en Randstad. Daarnaast is zij (gast)docent aan masters- en hbo-opleidingen en verzorgt zij incompanytrainingen en intervisiesessies. Marjolein heeft een aantal boeken op haar naam staan, onder meer over dienstenmarketing. Zij is initiatiefnemer en hoofdredacteur van het Basisboek Online Marketing en schreef, vanuit haar brede ervaring, delen van vrijwel ieder hoofdstuk.

 

Hans Vosmer MBA (referent Basiskennis Marketing en Marketing A)
“Het NIMA A Diploma is nog steeds een door het bedrijfsleven zeer gewaardeerd diploma.”

In 1968 studeerde Hans Vosmer af aan het Nederlands Opleidings Instituut v.h. Buitenland (nu: Nyenrode Business Universiteit), gevolgd door een studie bedrijfskunde aan de University of Oregon, in Eugene, Verenigde Staten. Daar behaalde hij in 1969 een bachelorgraad (marketing) en in 1971 een mastergraad (international business). Gedurende twintig jaar was Hans werkzaam in marketing- en verkoopfuncties in het bedrijfsleven voor onder andere Procter & Gamble, Johnson & Johnson en VSM Geneesmiddelen. Tegenwoordig is hij als docent commerciële economie verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam/HES. Als opleider bij commerciële instituten en NIMA-corrector en -examinator was hij jarenlang betrokken bij de NIMA A, B en C examens. Hans is co-auteur van het boek Marketing Kernstof (2012), dat verplichte literatuur is voor de NIMA Marketing A-examens.

 

Drs. André Westra (referent Communicatie)

André Westra heeft Nederlandse Taal en Cultuur gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft de opleiding Communicatiemanager (beroepsniveau D) gedaan bij Van der Hilst. Hij heeft gewerkt voor met name overheids- en non-profitorganisaties in Groningen en – de laatste 15 jaar – in Den Haag. Momenteel werkt hij bij de Dienst Publiek en Communicatie (Ministerie van Algemene Zaken) als coördinator Redactie Rijksoverheid.nl en Government.nl.)

Voor NIMA was André Westra eerst actief in de subcommissie Communicatie en heeft in die periode de landelijke exameneisen Communicatie A herschreven. Daarnaast is hij examinator bij SRM en Van der Hilst Communicatieopleidingen. André Westra woont in Haarlem, waar ook zijn advies- en communicatiebureau Berger Boot en de uitgeverij Tanker Boot zijn gevestigd.

 

Edward Groenland
“Het NIMA Diploma is met name relevant in business-omgevingen: het vertegenwoordigt onmiddellijk inzetbare praktijkkennis op basis van toegepast-wetenschappelijke principes.”

Groenland is sinds 2000 werkzaam als hoogleraar bij Nyenrode Business Universiteit. Zijn leerstoel heeft de naam “Business Research Methodology”, hij houdt zich dus bezig met de wijze waarop je onderzoek kunt opzetten, uitvoeren, analyseren en rapporteren volgens wetenschappelijke uitgangspunten. Aan de Universiteit van Tilburg studeerde hij Economische Psychologie (consumentengedrag). Aan de UvT is hij vervolgens als economisch psycholoog zo’n 25 jaar verbonden geweest. Naast wetenschapper was hij ook acht jaar research director bij een marktonderzoekbureau in Rotterdam. Daar gaf hij adviezen over nieuwe of complexe onderzoeksopzetten, en hij gaf interne trainingen over onderzoeksmethodologie in toegepast commercieel onderzoek.

Voor de MOA verzorgt hij momenteel trainingen gericht op het houden van diepte-interviews en het leiden van kwalitatieve groepsdiscussies. In zijn vrije tijd schrijft hij verhalen en gedichten en rijdt motor.

 

WordPress Themes
MENU
NIMA
X
X
X